#

Uzayda ve Stresli

Bilim Dalları
Etiketler

Astronotların aylarca uzayda nasıl kalabildiklerini hiç merak ettiniz mi? Astronotlar görev öncesi yoğun bir eğitim sürecinden geçseler de, uzayda yaşamak ve çalışmak onlar için psikolojik olarak oldukça zorlayıcı olabiliyor. İzolasyon, aileden uzakta olmak, monotonluk ve aydınlık-karanlık döngülerindeki değişimler astronotların uzayda yüzleşmek zorunda kaldıkları stresli durumlardan sadece birkaçı. 

 Bu stres etkenleri Antarktika’daki uluslararası araştırma istasyonlarında da gözlemlenmiş, dolayısıyla,  Houston Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Candice Alfano ve meslektaşları, sert çevresel koşullarda çalışan insanları etkileyen ruh sağlığı sorunlarını araştırmak için Antarktika’daki iki  istasyonda bir çalışma yaptılar. Acta Astronautica‘da yayımlanan çalışma, izole, kapalı ve sert çevresel koşullarda çalışan insanların astronotlar gibi yaşadıkları stresi artıran önemli faktörlerin altını çiziyor.

Dr. Alfano ve araştırma ekibi, zorlayıcı çevresel koşullarda çalışmaya yönelik riskleri belirlemek için, kış ayları da dahil olmak üzere dokuz ay boyunca katılımcıların ruh sağlığını izlemelerine yardımcı olan Ruh Sağlığı Kontrol Listesi’ni geliştirdi. Araştırmacılar ayrıca, katılımcıların fiziksel şikâyetlerinde, duygu düzenleme yöntemlerinde ve stres biyo-belirteçlerindeki, örneğin kortizol seviyesi gibi, değişiklikleri de incelediler.

 Araştırma bulguları, çalışma boyunca olumlu duyguların giderek azaldığını ortaya koyarken, fiziksel semptomlar bu süreçte daha şiddetli hale geldi. Dr. Alfano ve ekibi, etkili duygu düzenleme yöntemlerinin kullanımında da bir düşüş gözlemledi. Ayrıca, katılımcıların olumlu deneyimleri fark etme ve bu deneyimleri değerlendirme becerileri ve olayları yeniden çerçeveleme yetenekleri, çalışmanın başlangıcındaki sonuçlarla karşılaştırıldığında önemli ölçüde azaldı.

 Dr. Alfano’ya göre, memnuniyet, coşku ve hayranlık duymak gibi olumlu duygusal deneyimler, stresin yüksek olduğu ortamlarda başarılı olmanın altında yatan özellikler. Bu nedenle, izole, kapalı ve zorlu çevresel koşullarda uzun süren görevler sırasında olumlu duygusal deneyimleri artıran müdahale yöntemlerine odaklanmanın faydalı olabileceği düşünülüyor.

REFERENCES

  • 1. Alfano, A. A., Bower, J. L., Connaboy, C., Agha, N. H., Baker, F. L., et al. (2021). Mental health, physical symptoms and biomarkers of stress during prolonged exposure to Antarctica's extreme environment. Acta Astronautica, 181. 405-413. DOI: 10.1016/j.actaastro.2021.01.051
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210420121549.htm
  • 3. https://www.nasa.gov/centers/johnson/pdf/569954main_astronaut%20_FAQ.pdf