#

Makarnanızı Nasıl Alırsınız?

Bilim Dalları
Etiketler

Herkesin sevdiği bir makarna çeşidi vardır. Spagetti, burgu (fusilli), kalem (penne), deniz kabuğu (conchiglie) gibi şekillendirilmiş ve kurutulmuş makarna türleri, özellikle çocukların pek sevdiği makarna yemeklerinde göze olduğu kadar damağa da hitap eder. Carnegie Mellon Üniversitesi Morphing Matter Lab araştırmacıları, standart formda yassı olarak üretilen ve kaynar suda pişmeye başlayınca alışık olduğumuz çeşitli biçimleri alabilen makarna geliştirdi. Peki neden diye sorarsanız, her biri aynı boyda, standart olarak üretilen bu yassı makarnalar, paketlemede standartlaştırmayı mümkün kılıyor, böylece daha az yer kaplayarak dağıtım ağlarındaki karbon ayak izini düşürüyor. Ayrıca, pişme süresinin de kısaldığı belirtiliyor.

Görüntüsü, tadı dokusu normal makarnadan farklı olmayan bu tasarım harikaları yalnızca irmik unu ve suyla üretiliyor. Bu yassı ‘‘erişte’’ formundaki makarnaların üzerine henüz tazeyken çeşitli desenlerde kesikler atınca, pişme sırasında şekil değiştiriyor. Araştırmacılara, demonte halde satılan ve yassı kutularda paketlenen mobilyalar ilham vermiş. Böylece, zaten üzerinde çalıştıkları şekil değiştiren malzeme teknolojisinin benzer biçimde paketlenebilen makarna üretimini mümkün kılıp kılamayacağını düşünmüşler. Muhtemelen aç karnına!

Yassı makarna dilimleri üzerine presleme yoluyla desenler açınca, bu kesiklerin kaynar suda daha geç piştiğini görmüşler. Bu çok ince kesikler veya olukları belirli bir desenle taze makarnaya işleyince, pişme sırasında biçim değiştirmesini sağlamışlar. Tabii bundan önce bir bilgisayar modeli geliştirerek, ısı ve suyun hamurdaki glüten ve nişastayı nasıl etkileyeceğini, dolayısıyla çeşitli baskı desenlerinin piştikten sonra makarnaya nasıl şekiller verebileceğini incelemişler. ‘‘Yalnızca suyla şişmesi olarak düşünmemek lazım’’ diyor araştırmacılardan Dr. Teng Zhang.

Tabii ki bu yalnızca makarna üretmek için değil, çeşitli bilimsel alanlarda da fayda sağlama olasılığı bulunan bir teknoloji. Zaten araştırmayı yürüten laboratuvar, plastik, kauçuk, tekstil ve gıda ürünlerinde yıllardır çeşitli araştırmalar yapıyor. Teoride, şişme özelliği olan her malzemeye şekil vermek mümkün. Araştırmacılar, PDMS adı verilen silikon tabakaların da aynı yöntemle şekil değiştirmesini sağlamış. Özellikle biyomedikal cihazlar ve yumuşak doku robot teknolojisinde potansiyele sahip olan bir yaklaşım.

Herkesin aklına giden yol midesinden geçer. Bilimi insanlara gıda aracılığıyla anlatmak ise hem çok eğlenceli hem de başarılı bir yöntem. Malzemenin kapladığı alandan tasarruf sağlaması ise birçok durumda fayda sağlayabilir. Doğal afet bölgelerine gıda ulaştırmak, ciddi alan kısıtlaması olan uzay istasyonlarındaki astronotlara gıda yetiştirmek gibi.

Araştırmacıların değindiği bir başka nokta ise, bu makarnaların yedi dakikadan daha uzun süre pişirilmemesi gerektiği, yoksa formunu kaybediyor. Bu, al dente makarna severler için iyi haber!

 

REFERENCES

  • 1. https://techxplore.com/news/2021-05-pasta-morphs-cooked.html
  • 2. https://www.nytimes.com/2021/05/05/science/pasta-3d-flat.html