#

Stresli misiniz? Sarılın!

Bilim Dalları
Etiketler

Bochum Ruhr Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, stresli bir olay yaşadıktan sonra sevdiklerimize sarılmanın fizyolojik etkilerini araştırdılar. Araştırma, herkese açık erişim sağlayan PLOS ONE bilim dergisinde yayımlandı.

Bu çalışmada Ruhr Üniversitesi Biyopsikoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Gesa Berretz ve meslektaşları romantik bir partnere sarılmanın fizyolojik strese yol açan bir durumda sempatik sinir sistemini nasıl etkilediğini incelediler. 

Önceden yapılan çalışmalar sevdiklerimize sarılmanın davranışsal ve nörofizyolojik bağlamda olumlu duyguları ortaya çıkardığını ortaya koyuyor. Dahası, sarılmanın daha düşük enfeksiyon riski, viral hastalıkları daha çabuk atlatabilme ve öznel iyi oluş hali ile ilişkili olduğu gösterildi.  

Bu çalışma için Berretz ve meslektaşları 76 genç çiftle çalışarak sarılmanın strese karşı koruyucu olup olmadığını araştırdılar. Çiftler rastgele kontrol ya da deney grubuna yerleştirildi. Her iki grupta da çiftlerde strese yol açan Sosyal Olarak Değerlendirilen Soğuk Pres Test prosedürü (SECPT) uygulandı. Ancak deney grubundaki çiftlere stres testinden önce 20 saniye kadar sarılmaları söylendi. İki grubun katılımcılarında da ellerini buz gibi soğuk su dolu bir kabın içine sokmaları ve üç dakika boyunca suyun içinde tutmaları istendi. Prosedür sonrasında ise belirli zaman aralıklarıyla katılımcıların tansiyonu ölçüldü ve tükürük örnekleri alındı. 

Araştırma sonuçları kontrol grubuna kıyasla deney yani sarılanların grubunda kortizol hormonu tepkisinde anlamlı oranda azalma olduğunu gösterdi. Fakat bu etki yalnız kadınlarda gözlemlendi. Diğer yandan, araştırmacılar katılımcıların tansiyon ölçümlerinde ya da duygusal hallerinde anlamlı bir değişikliğe rastlamadıklarını belirtiyorlar. 

Sarılmak neden kadınlara daha çok fayda sağladı? Berretz ve meslektaşları bunun sebebinin sarılma sonrasında erkekler ve kadınlar arasında değişkenlik gösteren oksitosin hormonundan kaynaklanabileceğini ileri sürüyorlar. Oksitosinin insan vücudunda stres hormonunun yani kortizolun azalmasında rol oynadığı biliniyor. 

Sosyal dokunuşun sinir sistemine olan etkileriyle ilgili ileride yapılacak daha çok çalışma olsa da araştırma sonuçları romantik partnerlerin birbirlerine sarılmasının özellikle kadınlar için kortizolun olumsuz etkilerini uzakta tutmaya yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.   

REFERENCES

  • 1. Berretz, G., Cebula, C., Wortelmann, B.M., Papadopoulou, P., Wolf, O.T., Ocklenburg, S., et al. (2022) Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men. PLoS ONE 17(5): e0266887. https:// doi.org/10.1371/journal.pone.0266887
  • 2. Packheiser, J., Berretz, G., Rook, N., Bahr, C., Schockenhoff, L., Güntürkün, O., et al.(2020). Investigating real-life emotions in romantic couples: a mobile EEG study. Scientific Reports, 11.
  • 3. Light KC, Grewen KM, Amico JA. More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biological psychology. 2005; 69:5–21. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2004.11.002 PMID: 15740822
  • 4. van Raalte LJ, Floyd K. Daily hugging predicts lower levels of two proinflammatory cytokines. Western Journal of Communication. 2020:1–20.
  • 5. Ocklenburg S, Malek IM, Reichart JS, Katona L, Luhmann M, Packheiser J. Give me a hug–More frequent everyday embracing is associated with better daily mood in lonely individuals. 2021.
  • 6. Cohen S, Janicki-Deverts D, Turner RB, Doyle WJ. Does hugging provide stress-buffering social sup- port? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness. Psychological science. 2015; 26:135–47. https://doi.org/10.1177/0956797614559284 PMID: 25526910