#

3 Boyutlu Yazıcıda Kulak Üretildi

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları tıp dünyasında bir ilki gerçekleştirdi: Bir hastadan aldıkları doku örneğini çoğaltıp, üç boyutlu yazıcıyla kulak formunda basarak, aynı kişiye nakletti. Bunun, doku mühendisliğinde bir ilk olduğu düşünülüyor ve yenileyici tıp alanında yeni bir dönemin başladığına işaret ediliyor. Uzmanlar, artık bu teknolojinin olabilirliği hakkında şüphe kalmadığını, yalnızca ne zaman yaygınlaşacağını bilemediklerini belirtiyor.

Araştırmacılar, 20 yaşında bir mikrotia* hastasının kendi kulağından yarım gram kadar kıkırdak doku örneği alarak, bunları özel bir teknolojiyle çoğalttı ve kolajen bazlı bir “bioyolojik mürekkep” aracılığıyla, üç boyutlu yazıcıda kulak formuna getirdi. Hastanın diğer kulağıyla tamamen aynı biçimde üretilen bu biyo-çıktı, daha sonra cerrahi yöntemle hastaya nakledildi. Operasyonu gerçekleştiren cerrah Arturo Bonilla da işlemin başarısından oldukça etkilenerek, bunun mikrotia hastaları ve aileleri için ne kadar büyük bir anlam taşıdığını düşününce çok memnun olduğunu belirtiyor. Mevcut mikrotia tedavi yöntemlerinden biri, hastanın göğüs kafesinden kıkırdak doku çıkarıp bunu kulak formunda oymayı ve hastaya nakletmeyi gerektiriyor.

Hatta, nakledilen yapay kulak, firmaya göre, yeni kıkırdak doku üreterek büyüyebiliyor. Bu teknolojinin omur diskleri, burun ve bazı eklem bağları gibi vücudun diğer kısımları için, estetik veya travmatik hasarların tedavisinde de kullanılabileceği, fakat iç organlar gibi daha karmaşık ve işlevsel yapıları bu şekilde üretmenin ve nakletmenin henüz mümkün olmadığı belirtiliyor.

Operasyonu geliştiren ve gerçekleştiren, Cornell Üniversitesi’nin desteklediği firma, işlemle ilgili fazla detay vermekten henüz kaçınıyor, çünkü 11 hastayı kapsayan klinik denemelerin hâlâ devam ettiği belirtiliyor.

 

*Mikrotia (micro:küçük; otia: kulak), dış kulağın hiç olmadığı veya deforme biçimde oluştuğu bir doğum kusuru.

REFERENCES

  • 1. https://news.cornell.edu/stories/2022/06/cornellian-founded-company-implants-3d-bioprinted-ear
  • 2. https://www.nytimes.com/2022/06/02/health/ear-transplant-3d-printer.html