
Dünya Ruh Sağlığı Günü
Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı
Dünya Ruh Sağlığı Günü her yıl 10 Ekim’de kutlanarak ruh sağlığı sorunları hakkında tüm dünyada farkındalık yaratıyor. Bu yılın teması, “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” 20’li yaşlardaki gençler arasında en çok rastlanan ruh sağlığı sorunlarına dikkati çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre “tüm ruh sağlığı sorunlarının yarısı 14 yaşından itibaren başlıyor.” İntihar 15-29 yaş aralığındaki gençler için önde gelen ölüm sebeplerinin arasında ikinci sırada yer alırken, depresyon ruh sağlığı sorunlarına bağlı yükün üçüncü sıradaki sebebi. Yeme bozuklukları da endişelendiren sorunlar arasında yer alıyor.
Ruh sağlığı sorunları ve genç yetişkinler
Columbia Üniversitesi Medikal Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. olan Randy P. Auerbach ve ekibi üniversiteye yeni başlayan her üç öğrenciden birinin depresyon ve anksiyete gibi teşhis edilebilir semptomlar rapor ettiklerini buldu. Araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Ruh Sağlığı Uluslararası Üniversite Öğrenci Girişimi verilerinden yararlanarak araştırmacılar, Avustralya, Belçika, Almanya, Meksika, Kuzey İrlanda, Güney Afrika, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 19 farklı üniversiteye kaydı olan 14.000 öğrencinin raporlarını inceledi.
Auerbach’e göre, “Birçok ülkeden öğrencilerinin üçte birinin, altı temel ruh sağlığı sorunundan en az biri için pozitif teşhis almış olması küresel bir ruh sağlığı sorunu göstergesi.” Bu bulguyla ilgili temel sorun öğrencilerin yalnızca yüzde 15-20’sinin okuldaki rehberlerinden destek istemesi.
Ruhsal dayanıklılık kilit nokta
Her yaştan insan hayatının bir noktasında olumsuzluklarla karşılaşır (örn., sevilen birini kaybetmek, maddi sorunlar, fiziksel sakatlanma veya hastalık) fakat yalnızca bazısı için bu yaygın anksiyete bozukluğu ya da majör depresif bozukluk gibi bir ruh sağlığı sorunu haline gelir. Ayrıca, karşılaşılan zorlukların ruh sağlığını etkilemesi için olumsuz kökenli olması gerekmez. Üniversiteye başlamak ya da başka bir yere taşınmak da stresli olabilir.
Çoğu insan genelde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelir ve hayata uyum sağlar. Ancak, artık ihtiyaçların stresle baş etme kaynaklarını aştığı anda bir “kırılma noktası” yaşanır. Buna benzer durumlarda ruhsal dayanıklılık geliştirmek oldukça önemlidir.
Dayanıklılık, “güçlüklerin, travmanın, trajedinin, tehditlerin ya da ağır stres kaynaklarının karşısında sağlıklı adapte olabilme süreci” olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle, ruhsal dayanıklılık hayatın zorluklarından “geri zıplamak” demek.
Dayanıklılığın inşa edilmesinde önemli faktörler:
- Besleyici ve destekleyici ilişkiler
- Stresli bir olaya birçok farklı perspektiften bakabilme becerisi
- Kontrol dışı olayların kabullenilmesi
- Güçlükleri kişisel keşif ve büyüme fırsatları olarak kullanabilmek
- Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme becerisi – özbakım
Bağlantının Wi-Fi gücüyle tanımlandığı ve başarının iki ölçü çoklu -görev, bir ölçü kahve olduğu bir dünyada ruh sağlığımızı sahiplenmek her zamankinden daha önemli. Dünya Ruh Sağlığı Günü ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkilendirilen utanç ve damgaya ışık tutup, birbirimizi anlamaya, kabullenmeye ve yaşadığımız zorluklar için birbirimize şefkat göstermeye odaklanmamız gerektiğini hatırlatıyor.