Tebrikler Kabul Edildiniz!
Üniversite Hayatına Uyum Sağlamak
İşte beklediğiniz an sonunda geldi! Yoğun çalışma temposuyla zorlu giriş sınavlarını atlattınız. Üniversiteye kabul edildiniz!
Yeni bir akademik dünyaya yolculuk yapmanın getirdiği heyecanın yanı sıra önünüzdeki birkaç yılda sizi nelerin beklediği konusunda biraz stresli hissediyor olabilirsiniz. Hatta bu süreçte kaybolmuş gibi de hissedebilirsiniz. Ancak emin olun bu hislerin hepsi tamamen normal!
Çoğu öğrenci için üniversiteye başlamak başka şehirlere hatta ülkelere yerleşmek anlamına gelir. Yeni hayatınıza adapte olmak için gerekli aşamaları planlamaya çalışmak sizi bir kaosun içine sokabilir. Kimse ailenizi ve arkadaşlarınızı geride bırakıp – eğer başka bir yere yerleşiyorsanız – kendi başınıza yaşamanın kolay olduğunu söyleyemez elbette.
Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin en çok başa çıkmak zorunda kaldıkları değişimlerin arasında artan sorumluluklar, zaman yönetimi, yeni arkadaş edinme, kişisel bakım ve çalışma alışkanlıkları yer alıyor. Her ne kadar bu değişiklikler birçok öğrenci için geçerli olsa da, herkesin yüzleşmek zorunda kaldığı değişikliklere verdiği tepki farklılıklar gösterir. Dolayısıyla kendi sürecinizi başkalarınınkiyle kıyaslamak yerine, kendi uyum sürecinize ve bundan aldığınız zevke odaklanmanız önemli.
Özgürlük sorumluluk getiriyor
Gününüzü özgürce planlayıp etrafı keşfetmek heyecan vericidir. Yemek yiyeceğiniz yerden, kimlerle sosyalleşeceğinize ve nerede çalışacağınıza siz karar verebilirsiniz. Eğer böyle bir özgürlüğünüz daha önce olmadıysa gününüzü planlamakta sıkıntı çekebilirsiniz. Ayrıca, çok geçmeden hesaba bütçenizi ve ders programınızı da katmanız gerekir.
Baş etmek için:
Zamanla okulla sosyal aktiviteler arasındaki dengeyi kurmayı öğreneceksiniz.
- Hocalarınızla görüşmeniz gerekiyorsa, çekingen davranmayın
- Her gün/hafta/ay için öncelikle halledilmesi gereken bir görev belirleyin ve diğer şeyleri o görevin etrafında planlayın
- Fiziksel ve ruhsal sağlığınızla ilgilenin
- Her gün zevk aldığınız bir şeyi sadece kendiniz için yapın
Etkili zaman yönetimi
Üniversitede zaman çok değerlidir. Vize ve final zamanları göz açıp kapayıncaya kadar geliverir. Üniversite hayatının beklentilerinin yüksek olduğunu ve zaman zaman gündelik programınızın düzensizleşebileceğini unutmayın.
Baş etmek için:
Unutmayın, çalışma ve dinlenme arasında mükemmel bir denge kurmak imkânsızdır çoğu zaman. Bazı günler laboratuvar, sınav ve çalışma zamanlarıyla doluyken, diğer günlerde kendinizi tatile çıkmış gibi hissedebilirsiniz.
- En önemli işlerinize öncelik verin
- Grup çalışma seansları ayarlayıp hedefinizle aranızı sıcak tutun
- Rehberlerinizden ve danışmanlarınızdan destek isteyin
İlişkiler
Yaptığımız birçok şeyin temelinde ilişkilerimiz yatar. İyi bir destek ağı üniversiteye geçişinizi hem daha eğlenceli kılar hem de süreci kolaylaştırır. Ancak her zaman yanınızda ideal oda arkadaş(lar)ını bulamayabilirsiniz ve hiç beklemediğiniz bir anda kendinizi tatsız bir ortamda bulabilirsiniz.
Baş etmek için:
- Oda arkadaşınızla yaşadığınız herhangi bir problemi direkt olarak yetkili kişilere başvurarak çözümleyin
- Kendinizi ait hissedeceğiniz öğrenci kulüplerine veya etkinliklere katılın
- Kampüste spor yapın
- İhtiyaç duyduğunuzda kendi kendinize zaman geçirin
Çalışma alışkanlıkları
Üniversite derslerine çalışmak lisede çalışmaktan daha farklıdır. Vizeler ve finaller yeni öğrenciler için endişe yaratabilir. Ancak etkili not alma stratejileri ve derse ön-hazırlık yapmak üniversitenin size yüklediği yoğun işlerle başa çıkmanıza yardımcı olacak.
Baş etmek için:
- Derste odaklanmayı kolaylaştırmak için öğrendiklerinizin sizin için değerini düşünün
- Anlamakta zorlandığınız konuların üstünden geçin
- Analitik okuma becerileri edinin
- Diğer arkadaşlarınızdan destek isteyin
Unutmayın, bazen evinizi özleyeceksiniz ve hayatınızın eskisi gibi olmasını dileyeceksiniz. Bu tamamen normal! Hayatınızın yeni dönemine adım atarken sürece uyum sağlamak için gereken zamanı kendinize tanıyarak önünüze çıkan zorluklarla başa çıkmak için gereken becerileri geliştireceksiniz.
REFERENCES
- 1. https://caps.ucsc.edu/resources/adjust-to-college.html
- 2. https://counseling.dasa.ncsu.edu/adjusting-to-college/
- 3. Norvilitis, J. M., Darlow, V., Schuetze, P. (2017) The relationship between helicopter parenting and adjustment to college. Journal of Child and Family Studies, 26, 2291–2298. DOI 10.1007/s10826-017-0751-3