#

Kokusu Anksiyetesavarmış

Bilim Dalları
Etiketler

Ortaçağdan beri lavantanın faydaları ve geleneksel olarak kullanıldığı alanlar saymakla bitmez, fakat kokusundan gelen şifa ilk defa bir bilimsel olarak kanıtlandı; en azından fareler üzerinde.

Çok karmaşık labirentlere ve uzun soluklu yüzme testlerine tabi tutulan fareler sayesinde, lavanta yağının depresyon benzeri durumları giderebileceğini ve çeşitli nörolojik bozuklukların tedavisinde etkili bir ilaç olabileceğini gösteren kanıtlarımız vardı. Ayrıca gevşemeden, parazit enfeksiyonlarına, yanıklara, böcek ısırıklarına ve spazm tedavisine kadar çeşitli tedavi edici ve iyileştirici özelliklere sahip olduğu da kabul ediliyordu lavantanın.

Bu yeni çalışma ise, lavantanın bileşenlerinden biri olan linalol buharına maruz bırakılan farelerin, işbirliğine daha açık davrandığını ortaya koyuyor. Deneyde kullanılan fareler bir çeşit alkol olan linalolün enjekte edildiği arkadaşları gibi sarhoş olmuyor; fakat linalolü soluduktan sonra anksiyetelerinden kurtuluyorlar. Farelerin beynindeki koku reseptörleri bloke edildiğinde ne oluyor dersiniz? Linalol hiçbir fark yaratmıyor.

Her 13 kişiden 1’i için…

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her 13 kişiden biri depresyon veya anksiyete sorunu yaşıyor ve kullandıkları ilaçların birçoğunun anksiyeteden beter yan etkilerine maruz kalıyorlar. Dolayısıyla Kagoshima Üniversitesi’nden fizyolog ve nörolog Hideki Kashiwadani’nin Frontiers in Behavioral Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırması, 600 milyona yakın sayıda insanı ilgilendiriyor. Linalolün insanlar üzerinde de farelerdekine benzer bir etki yaratacağını tahmin eden Kashiwadani, bir sonraki araştırmasında insanlar için gerekli olan dozu tespit etmek istiyor.

Sistem bağışıklık kazanıyor
Lavanta hoş güzel fakat araştırmacıların derhal lavanta banyoları hazırlamak üzere harekete geçenlere yönelik bir uyarısı var: Anksiyetesavar lavanta, depresyonu ilelebet yok etmeyebilir. Zira koku alma sistemimiz zaman içinde bazı kokulara bağışıklık kazanıp daha az tepki veriyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.nytimes.com/2018/10/23/science/lavender-scent-anxiety.html?smid=fb-nytscience&smtyp=cur
  • 2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2018.00241/full
  • 3. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression