
Sosyal Medyaya Ara Vermenin Zamanı Geldi (mi)?
Parmaklarınız “sonsuzluğa” kadar reels videolarından gönderilere, oradan da daha fazla ve daha da fazla reels videolarına kayıyor mu? Öyleyse yalnız değilsiniz. Fakat içinizde sosyal medyaya ara vermekle ilgili küçücük bir fikir bile yeşeriyorsa bu yazı tam size göre.
Sosyal medya ruh sağlığımızı hem iyi hem de pek iyi olmayan bir şekilde etkiliyor. Araştırmalar, sosyal medyada geçirilen zaman arttıkça insanların kendilerini daha kötü hissettikleri gösteriyor. Sosyal medya kullanımındaki artışın düşük özsaygı, kaygı ve depresyon semptomları ile ilişkili olduğu da biliniyor.
Oslo Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Hilde Thygesen ve meslektaşlarının Norveç, İngiltere, ABD ve Avustralya’da çevrimiçi olarak yaptıkları uluslararası bir anketin sonuçlarına göre sosyal medyayı yalnızlık hissine bir çare olarak kullanmak ile ruh sağlığının kötüye gitmesi arasında bir korelasyon var. Diğer yandan sosyal medyayı ilişkileri sürdürmek ve yakınlarımızla iletişimde kalmak için kullanmak ruh sağlığına iyi geliyor.
“Detoks” zamanı mı?
Sosyal medyanın ruh sağlığına olan etkileri göz önünde bulundurulduğunda sosyal medyayı kullanma motivasyonumuz önemlidir. Ancak madalyonu ters çevirdiğimizde Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Dr. Joseph El-Khoury ve meslektaşları yeni yayımladıkları bir çalışmada sosyal medya “detokslarının” üniversite öğrencilerinde modu yükselttiğini, kaygı seviyesini düşürdüğünü ve uyku kalitesini artırdığını ileri sürüyor.
İngiltere’de Bath Üniversitesinden Dr. Jeffrey Lambert ve meslektaşları Dr. El-Khoury’nin araştırmasıyla aynı paralelde ilerleyerek sosyal medyaya ara vermenin kişilerin genel iyi oluş hallerini nasıl desteklediğini daha derinlemesine incelediler. Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking’de yayımlanan araştırma sosyal medyaya bir hafta ara vermenin kullanıcılar üzerindeki etkilerini inceliyor.
Bu çalışmaya 18-72 yaş aralığında toplam 154 kişi katıldı ve bir çoğumuz gibi katılımcılar her gün sosyal medya sitelerini ortama günde 8 saat kullandıklarını belirttiler. Çalışmanın amacı doğrultusunda katılımcılar rastgele iki farklı gruba yerleştirildi: Bir grupta bir hafta boyunca sosyal medyaya ara verecek katılımcılar vardı ve kontrol grubundaki katılımcılar sosyal medyayı her zamanki gibi kullanmaya devam ettiler.
Çalışma sonuçları sosyal medyaya bir hafta ara vermenin katılımcıların genel iyi oluş hallerini desteklediğini ayrıca, depresyon ve kaygı semptomlarının da azalmasına yardımcı olduğunu gösterdi.
Dr. Lambertie göre, “sosyal medya elbette hayatın bir parçası ve çoğu insan için kim olduklarının ve başkalarıyla nasıl iletişim kurduklarının vazgeçilmez bir öğesi. Fakat her hafta saatlerce sosyal medyaya parmaklarınızı kaydırıyorsanız ve bu sizi olumsuz bir şekilde etkiliyorsa kullanımızı azaltıp faydası olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.”
Siz de deneyin sosyal medya molalarının sizi nasıl etkilediğine bir bakın!
REFERENCES
- 1. Lambert, J., Barnstable, G., Minter, E., Cooper, J., & McEwan, D. (2022). Taking a one-week break from social media improves well-being, depression, and anxiety: A randomized controlled trial. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 25, (5). DOI:10.1089/cyber.2021.0324
- 2. Thygesen, H., Bonsaksen, T., Schoultz, M., Ruffolo, M., Leung, J., Price, D., & Geirday, A. Ø. (2022). Social media use and its associations with mental health 9 months after the COVID-19 outbreak: A cross-national study. Frontiers in Public Health. DOI: https://doi.org/10.3389/fpubh.2021.752004
- 3. El-Khoury, J. Haidar, R., Kanj, R. R., Ali L. B., & Majari, G. (2020). Characteristics of social media ‘detoxification’ in university students. Libyan Journal of Medicine, 16. https://doi.org/10.1080/19932820.2020.1846861
- 4. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220505213404.htm