#

Zamane Bebeleri Mobil Medyada Usta

Bilim Dalları
Etiketler

Peadagoglar 2 yaşın altındaki çocukların televizyon, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi araçlarla sunulan eğlendirici programlarla tanışmalarına karşı çıkıyorlar. Ancak, görünen o ki, uyarı görevlerini, özellikle düşük gelir gruplarına yapmıyorlar. Yeni bir çalışma, bu gruplarda bebek ve küçük çocukları mobil medya ile bir araya getirme eğiliminin yaygın olduğunu gösteriyor. Ne var ki, güdülen amaç zihin geliştirme ve eğitimden çok, oyalama.

Akademik Pediatri Dernekleri’nin 25 Nisan’da yapılan toplantısına sunulan çalışmaya göre ABD’de bebeklerin üçte biri daha konuşmayı ve yürümeyi öğrenmeden mobil cihazların tuşlarına basmaya başlıyorlar. Yedide biri de 1 yaşına geldiklerinde günde bir saat mobil cihaz kullanıyorlar.

Çalışmada düşük gelirlilere ve etnik gruplara hizmet veren bir hastanenin pediatri kliniğinde 370 anne-babayla yapılan bir ankette 1 yaşından küçük çocuklardan yüzde 52’sinin televizyonda şov programları seyrettiği, yüzde 36’sının bir mobil cihazın ekranına dokunduğu ya da hareket ettirdiği, yüzde 24’ünün telefonla birini aradığı, yüzde 15’inin özel uygulamaları kullandığı ve yüzde 12’sinin de video oyunları oynadığı ortaya çıkmış.

Einstein Health Care Network’e bağlı hastanede görev yapan Dr. Hilda Kabali yönetiminde gerçekleştirilen çalışmada, bebeklerin 6 aylıkken bile mobil cihaz kullandıkları ve bazılarının yarım saat süreyle ekranda dolaştıkları belirlenmiş. Bebeklerin büyümesiyle birlikte mobil cihaz kullanım süreleri de artıyor: 2 yaşındaki çocukların yüzde 26’sının, 4 yaştakilerin de yüzde 38’inin günde en az bir saat mobil cihaz kullandığı ortaya çıkmış.

Anket sonuçlarına göre bebeklerin eline mobil cihaz vermenin amacı pek de takdir edilecek türden değil. Anne-babaların yüzde 73’ü, çocuklarının mobil cihazlarla oynamasına, ev işlerini rahat yapabilmek için izin verdiklerini belirtmişler. Katılımcıların yüzde 60’ı getir götür işi yaparken, yüzde 65’i çocuğun ağlamasını kesmek, yüzde 29’u da çocuğunu uyutmak için bu yolu seçmiş.

Anketin ortaya koyduğu önemli bir bulgu da anne-babaların yalnızca yüzde 30’unun, pedagoglarca çocukların cihaz kullanımı konusunda yönlendirilmiş olması.

REFERENCES

  • 1. “Babies as young as 6 months using mobile media”, American Academy of Pediatrics, 25 Nisan 2015