#

Isırgan Kanser Tedavisinde

Bilim Dalları
Etiketler

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar, ısırgan otunda bulunan bir maddenin, kansere karşı kullanılan metal tabanlı bir ilacın etkinliğini 50 kat artırdığını belirlediler. Sodyum format adlı kimyasal, karıncalarda da doğal olarak bulunan formik asitten elde ediliyor ve gıda sanayiinde koruyucu olarak yaygın biçimde kullanılıyor.

Söz konusu ilaç, JS07 adlı bir rutenyum metali bileşeni. Kanser hücrelerinin enerji üretim mekanizmalarını bozup etkisizleşmelerini sağlıyor. Araştırmacılar, sodyum formatla birleştirerek ilacın daha güçlü bir türünü geliştirmişler. Laboratuvarda yumurtalık kanser hücreleri ile yapılan deneylerde sodyum format takviyeli ilacın 50 kat daha etken olduğu görülmüş. Bu, ilacın daha az dozlarda verilerek hem toksikliğinin azaltılmasını hem de hastanın olumsuz yan etkilerden korunmasını sağlıyor.

Ayrıca, güçlendirilmiş ilaç kansere karşı kullanıldıktan sonra, JS07’nin hücrelerle etkileşime girmeyen geri kalanına yeniden sodyum format takviyesi yapılıp tekrar kullanılabilmesi de mümkün.

REFERENCES

  • 1. “Stinging nettle chemical improves cancer drug”, University of Warwick, 20 March 2015