#

Güneş’in Lifi Koptu!

Bilim Dalları
Etiketler

Yüzeyin yarısına kadar uzanıyordu…

NASA, Güneş’te meydana gelen devasa bir lif patlamasını görüntüledi. Lifler, Güneş’in corona (taç) denen kızgın atmosferinde güçlü manyetik alanlarca asılı tutulan kararsız yapılara deniyor.

Plazma denen, başta hidrojen olmak üzere elektronlarını yitirmiş elektrik yüklü çekirdeklerden oluşan bu liflerin bazıları, Dünya’nın çapının onlarca kat uzunluğunda olabiliyor. 28-29 Nisan’da meydana gelen ve NASA ile Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın Güneş yörüngesine yerleştirmiş oldukları SOHO uydusunca gözlenen patlamanın görüntüleri NASA tarafından 4 Mayıs’ta yayınlandı. Söz konusu lif, Güneş’in görünen yarıküresinin yarısına kadar uzanan en büyüklerden biri olduğu için,  gökbilimcilerce gözlem altında tutulmaktaydı.

Lif patlamasının tetiklediği “taçtan kütle atımı” (coronal mass ejection – CME) denen olay da görüntüde izlenebiliyor. Bu olaylarla milyarlarca ton elektrik yüklü parçacık uzaya püskürüyor. Püskürtü bizim yönümüzde olduğu zaman parçacıkların büyük kısmı gezegenimizin manyetik alanınca saptırılıyor. Ancak kalkanı delmeyi başaran parçacıklar Dünya’nın kutup ve yakın enlemlerinde “kutup ışıkları” (aurora) denen manyetik fırtınalara neden oldukları gibi, yeryüzündeki elektrik şebekelerinde arızalara neden oluyor, uydu ve uzay araçlarına zarar verebiliyorlar.

REFERENCES

  • 1. “Bright Filament Eruption”, NASA, 4 Mayıs 2015