#

Mars Yolculuğu İçin NASA’dan Ödüllü Yarışma

Bilim Dalları
Etiketler

NASA “Kızıl Gezegen”de insan varlığını sürekli kılacak fikirler için çağrı yaptı

1930’lu yıllarda Mars’a insanlı bir sefer planlayan NASA, Dünya’ya ortalama 225 milyon km uzaklıkta (en yakın 54,6, en uzak 401 milyon km) olan Mars’ta insan varlığını sürekli kılacak ayrıntılı fikirler için ödüllü bir yarışma açtı.

Mars’ta yaşam alanı (habitat) olmak üzere daha önce hazırlanmış projelerden NASA tarafından hazırlanmış olan (üstte) ve Mars’a gönüllüleri dönüşü olmayan bir sefer için götürmeyi hedefleyen özel Mars-One için öngörülen (altta).

Şimdilik 15.000 dolar olarak belirlenen para ödülü, gerekirse her biri en az 5000 dolar olacak üç ödüle bölünebilecek.  Fikirlerin yazılı sunumu için son tarih 7 Haziran 2015.

Katılımcılardan istenen, Mars’ta sürekli insan varlığı hedefini n gerçekleşebilmesi için gereken, teknik olarak mümkün, ekonomik fizibilitede ve Dünya’dan destek gereksinimini  minimuma indirecek ya da tümüyle ortadan kaldıracak bir ya da daha fazla yüzey sistemi ya da entegre sistem setleri  ve araştırma araçları konusundaki düşünceleri.

Dünya’dan Mars’a roketlerin sınırlı ağırlık kapasitesine sahip olmaları ve ikmal seferlerinin ancak 500 gün arayla yapılabilmesi nedeniyle gönderilecek çözümlerde “Dünya’dan bağımsızlık” hedefine mümkün olduğunca yaklaşmaları isteniyor. Yarışmaya katılmak isteyenler, daha ayrıntılı bilgiyihttp://go.nasa.gov/1JONps3 adresinden edinebilirler.

REFERENCES

  • 1. NASA Announces Journey to Mars Challenge, NASA, 5 Mayıs 2015