#

Üzüntü Neye Benzer?

Bilim Dalları
Etiketler

Cell’de yayımlanan bir araştırmaya göre endişe ve üzüntü, beyinde hafıza ve duygulardan sorumlu iki farklı bölge arasındaki elektrik trafiğini artırıyor.

Beyinde artan sinyal trafiğinin, olumsuz ruh halinin nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu henüz tespit edilemedi ancak araştırmacılar endişe, depresyon ve olumsuz ruh halinin beyindeki fiziksel izdüşümünü net görebildiklerini açıklıyor.

Araştırmanın başyazarı, California Üniversitesi’nden Dr. Vikaas Sohal’e göre depresyon beyinde somut olarak kendini gösteren, ölçülebilen bir durum. Bu da hastalığın adını koyarak doğru tedaviye yönelmek için önemli.

Sinyaller beyin akımyazımı ile ölçüldü
Araştırmacılar önceden beyindeki kan akışını ölçen MRI yani manyetik rezonans görüntüleme denilen yöntem yerine, bu defa kafatasına elektrot bağlama anlamına gelen intrakranyal elektroansefalografi (beyin akımyazımı) tekniği ile beyin hücrelerindeki elektriksel aktiviteyi kaydederek çok hızlı zaman dilimleri arasındaki değişimleri ölçebildiklerini söylüyor. Bu, oldukça müdahaleci bir yöntem olarak nitelendirildiği için deneyler, beyinleri halihazırda elektrotlara bağlı 21 epilepsi hastasıyla yürütülmüş.

Kayıtlar 10 gün sürmüş. Hastaların ruh durumları 10 gün boyunca takip edilmiş. 21 hastanın 13’ünde, duyguların işlenmesinden sorumlu olan amigdala ile hafızadan sorumlu hipokampüs bölgeleri arasındaki trafiğin arttığı gözlenmiş.

“Olumsuz deneyimlerle, olumsuz duygular arasındaki ilişki psikiyatride bilinen en eski ilişkilerden biridir ve bilişsel davranış terapisinin çekirdeğini oluşturur” diyen Sohal, buluşları üzerine artık cihazlarını doğru yere yönlendireceklerini söylüyor. Yani tıbbi depresyon tedavisi, amigdala ile hipokampüs arasındaki iletişimin seyreltilmesini gerektirecek.

Sil baştan

Araştırmanın sonucuna göre olumsuz ruh hali amigdalanın üzüntülü anıları sürekli çağırması nedeniyle tetikleniyor olabilir. Eğer üzüntüye yol açan, bu bölgeler arasında artan trafikse depresyonun kaynağı, tedavinin hedef alacağı yer beynin bu iki bölgesi olacak.

Şayet beynin iki farklı bölgesi arasındaki trafik üzüntü nedeniyle artıyorsa bu da araştırmacıları depresyonun gizemine açılan kapıya götürerek hastalığın derecesini ölçebilme imkânı tanıyacak.

REFERENCES

  • 1. https://www.livescience.com/64043-sadness-brain-activity.html
  • 2. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)31313-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867418313138%3Fshowall%3Dtrue
  • 3. https://www.sciencealert.com/researchers-found-what-sadness-looks-like-in-the-brain