#

Takı Sapığı Değilmiş! Saksağan Hırsızlıktan Beraat Etti

Bilim Dalları

Corvidae ailesinden bir tür olan saksağan (Pica pica), üzerine yapıştırılan “mücevher hırsızı” yaftasından nihayet kurtuldu.

Yaygın şehir efsanelerince kuşlar aleminin parlak cisimlere zaafı olup özellikle düşürülmüş ya da ortada bırakılmış yüzük, küpe vb gibi takıları yuvalarına taşıyan hırsızları olarak tanıtılan saksağanların, böyle bir takıntıları olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı.

İngiltere’nin Exeter Üniversitesi, Hayvan Davranışları Araştırma Merkezi’nden (CRAB) psikologlara göre bu kuşlar, ilgi duymak şöyle dursun, yeni ya da tanımadıkları cisimlerden korkuyorlar. Üniversitede Dr. Toni Shephard yönetiminde kuşların insan faaliyetlerine alışık oldukları sekiz mekânda, sığınma evinden getirilen bir grup saksağanla, doğada yaşayanlardan oluşturulan bir başka grup, fıstık öbekleriyle bunlardan otuzar santimetre uzakta parlak ve mat cisimlerle baş başa bırakılmış. Bunlar parlak vidalar, folyodan yapılmış küçük yüzükler ve dörtköşe kesilmiş küçük bir folyo parçasıyla, bunların parlaklarını örtmek için mat maviye boyanmış çeşitleri. Sonuçta  hayvanların parlak cisimlere ilgi göstermedikleri gibi, parlak ya da mat olsun tüm yabancı cisimlere karşı “neofobi” (yenilik korkusu) davranışları sergiledikleri görülmüş. Saksağanların 64 testin yalnızca ikisinde parlak folyo yüzükleri gagalarıyla tuttukları ve onları da hemen geri attıkları, gerek parlak gerekse de mat cisimlere ilgi göstermedikleri gibi çekindikleri, yakında onlar varken yiyeceklere daha az sokuldukları izlenmiş.

Dr. Shephard varılan sonucu şöyle açıklıyor: “İnsanların, saksağanlar arada bir parlak bir cisim topladıklarında bunu fark ettiklerini, daha az göz alıcı cisimlerle ilgilenmelerineyse dikkat etmediklerini düşünüyoruz. Dolayısıyla da bu kuşlarla ilgili inanışların kanıt yerine kültürel genelleştirmeler ve kulaktan dolma hikâyelere dayandığı sonucuna varıyoruz.” 

REFERENCES

  • 1. “New Study takes the shine off magpie folklore”, University of Exeter, 15 Ağustos 2014