#

Uygun Adım Düşmanını Zayıf Gösteriyor

Bilim Dalları

Askerliğe yeni başlayan siviller, önce yadırgarlar: İki kişi bile olsan, her yere uygun adım gideceksin. Hele her sabah bölüklerin eğitime çıkışı. Ama bir yandan da yere aynı anda basan ayakların çıkardığı ritmik ses hoşa gider, talim çavuşuna kalmadan ritmi bozanlar uyarılır arkadaşlarınca.
Uygun adım yürüyüşün, askerlikte bireyselliği kaldırıp emirlere sorgusuz sualsiz uyma alışkanlığını yerleştirmenin bir yolu olduğundan yakınılsa da, profesyonel askerlere göre uygun adım, disiplinin yanı sıra askerlerin moralini de yükseltiyor.
California Üniversitesi (Los Angeles) Antropoloji Bölümü’nden Daniel M.T. Fessler yönetimindeki bir ekibin Biology Letters adlı bilim dergisinde yayımladıkları çalışmaya göreyse, diğer türlerde olduğu gibi insanlarda da senkronize hareket, işbirliğini güçlendirdiği düşünülen kurumsallaşmış kollektif insan etkinliklerinin temel bir öğesi. Araştırmacılar, senkronize hareketin hem katılanlar hem de (düşmanlar da dahil) gözleyenler için “birlikten doğmuş kuvvet” algısını oluşturduğu bir evrimsel geçmişi olabileceği düşüncesinde. Düşmanın boyutu ve fiziksel gücü hakkında oluşturulan zihinsel tablo, onun savaş yeteneği hakkındaki yargıyı şekillendirir. Eşzamanlı hareket, bireylerin zihinlerinde düşmanlarının gücüyle ilgili olarak oluşturdukları resmi küçülterek onları fiziksel olarak daha küçük ve daha zayıf gösterebilir.

Yenildiyseniz, bir sonraki maç öncesi uygun adım yürüyüş işe yarayabilir.

Bu varsayımı sınamak için araştırmacılar, erkek deneklerden rastgele ikililer oluşturarak kimini serbestçe, kimini de uygun adımla 240 metre yürütmüşler. Daha sonra da kendilerine bir “suçlu” – kızgın bakışlı bir erkeğin vesikalık fotoğrafı – gösterilmiş, ve yaptıkları yürüyüşle, fotoğrafın kendilerinde uyandırdığı duygularla ilgili bir soru formunu doldurmaları istenmiş.

Daha önceki deneylerin bulgularına uygun olarak, uygun adım yürüyenler, serbestçilere kıyasla kendilerini biraz daha mutlu, ve yürüyüş arkadaşlarına daha yakın hissetmişler. Ancak, deney açısından daha önemli olarak, vesikalık resimdeki “suçlu”yu, olduğundan daha kısa, ve daha güçsüz olarak tarif etmişler.

REFERENCES

  • 1. “Synchronised marching boosts confidence”, ScienceNOW, 26 Ağustos, 2014
  • 2. “Marching into battle: synchronized walking diminishes the conceptualized formidability of an antagonist in men”, Biology Letters, 27 Ağustos 2014