#

Putin’in “Silahşör Yürüyüşü”nün Sırrı

Bilim Dalları

Rus liderlerin sağ kolları neden az sallanıyor?

Çeşitli uluslardan bir grup nörolog tarafından yapılan çalışma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile öteki bazı üst düzey sivil ve askeri liderlerin yürürken neden sağ kollarının sola göre daha az sallandığına ilginç bir açıklama getiriyor.

Portekizli, İtalyan ve Hollandalı nörologlardan oluşan ekip, Putin’le birlikte Başbakan Dmitry Medvedev,  Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov, eski savunma bakanı ve Cumhurbaşkanlığı İdare Amiri Sergei Ivanov ve Batı Askeri Bölge Komutanı Anatoly Sidorov’un YouTube videolarını izlemiş. Kollardaki asimetrik sallanma şeklinin hepsinde ortak olduğu gözlenmiş.

British Medical Journal (BMJ) dergisinin açık erişimli online sitesinde yayınlanan çalışmada, kovboy filmlerindeki kahramanların yürüyüşünü andırdığı için araştırmacıların “silahşör yürüyüşü” adını taktıkları bu tarzın temelinde yatabilecek sağlık sorunları irdelenmiş. Genelde baskın kolda ortaya çıkan asimetrik hareket düşüklüğü, tıpta Parkinson hastalığının en erken habercilerinden biri olduğundan önce bu olasılık üzerinde durulmuş. Ancak, Rus lider ve siyasi-askeri elitin tepe noktalarındaki kişilerin aynı anda Parkinson’a yakalanmalarının pek olası bulunmaması dolayısıyla başka nedenler aranmış. Akla gelen omuz ekleminde ya da kaslarında problem olasılığı da, Putin’in (zaman zaman haberciler önünde sergilediği gibi) kara kuşaklı bir judocu ve mükemmel bir yüzücü olduğu, halter de çalıştığı bilindiğinden elimine edilmiş.

Daha sonra, Putin’in uzun süre Sovyet gizli istihbarat servisi KGB’de üst düzey görevler yaptığını dikkate alan araştırmacılar, KGB’nin bir eğitim kitapçığını inceleyince,  gerçek nedene ulaşmışlar.

KGB ajanları için hazırlanan yönergede, ajanların silahlarını sağ ellerinde ya da göğüslerinin üzerinde tutmaları gereğinin altı çizildikten sonra,  hızla silah çekebilmek için “sağ elin sürekli olarak göğse yakın tutulması” talimatı veriliyor. Yönergede ayrıca tehlikeye karşı yürürken vücudun sol tarafının da hafifçe önde tutulması öneriliyor.

Araştırmacılar, Putin’in yanı sıra Ivanov’un da KGB kökenli olduğunu, Sidorov’un halen Rus ordusunda üst düzey subay olduğunu,  Serdyukov’un bir yıl askerlik görevi yaptığını kaydederek, bu yürüyüş tarzının istihbarat ya da askerlik eğitiminin bıraktığı bir alışkanlık olabileceği sonucuna varıyorlar.

Aynı yürüyüş stilini sergileyip de bu açıklamaya uymayan tek kişiyse, Başbakan Medvedev. Araştırmacılar Medvedev’in de, danışmanlarınca “Putin gibi davranma, Putin gibi yürüme, Putin gibi giyinme” öğütlerinin etkisinde kalmış olabileceğini belirtiyorlar. Medvedev’in de Putin gibi saatini sağ koluna taktığına dikkat çeken ekip, aynı yürüyüş ve davranışların pek çok başka üst düzey yöneticide de gözlendiğine işaret ederek, bunu “reisi taklit” olgusuna bağlıyorlar. 

 

İlgili videolara aşağıdaki adreslerden erişebilirsiniz.

Video 1: http://bcove.me/6dnnnqzp
Video 2: http://bcove.me/k8xj9xvy
Video 3: http://bcove.me/mtskr9uu
Video 4: http://bcove.me/mpgxlem7
Video 5: http://bcove.me/76icm8mq

REFERENCES

  • 1. ““Gunslinger’s gait”: a new cause of unilaterally reduced arm swing”, BMJ, 15 Aralık 2015
  • 2. “Experts discover new gait pattern among top Russian officials”, BMJ, 15 Aralık, 2015