#

Stresin Kokusunu Alıyorlar

Science Fields
Tags

Sevimli dostlarımızın yapamadıkları bir şey var mı? Yeni bir araştırmaya göre köpekler stresli olduğumuzu kokumuzdan anlayabiliyorlar. 

Queen’s Belfast Üniversitesi’nde son sınıf doktora öğrencisi olan Clara Wilson ve meslektaşları yakın zamanda köpeklerin stresin sebep olduğu kokuları normal kokulardan ayırt etme becerilerini inceledikleri bir çalışma yaptılar. Şimdiye kadar köpekgillere odaklı yapılan araştırmalar, köpeklerin çevrelerinde kokladıkları şeylerden önemli bilgiler edindiklerini gösteriyor. Koku alma duyuları sayesinde köpekgiller, tehlikeden de başarılı bir şekilde korunabiliyorlar. 

Bu çalışma için Wilson ve araştırma ekibi gönüllülerden stres artırıcı bir görev öncesi ve sonrasında nefes ve ter örnekleri aldı. Katılımcılar sigara kullanmayan kişilerden oluştu ve çalışma öncesi bir şey yiyip içmemiş olmaları gerekiyordu. Stres seviyesini artırmak için araştırmacılar, katılımcılara hızlı bir aritmetik testi verdiler. Bu testte zavallı gönüllülerden iki araştırmacının önünde sesli bir şekilde ve kâğıt kalem desteği olmadan 17’şer 17’şer 9000’den başlayarak geri saymaları istendi. Buna ek olarak, katılımcıların nabız ve tansiyonları da stresin fizyolojik belirteçleri olarak ölçüldü. 

Aritmetik testi sırasında hem nabızda hem de tansiyonda artış hisseden ve stresli olduklarını belirten katılımcılardan toplanan örnekler koklamaları için köpeklere gösterildi. Ancak çalışmadaki köpekler öyle sıradan köpekler değildi. Bu arkadaşlar, stresli bir katılımcının örneğini, aynı katılımcıdan rahatken alınan örneğin de mevcut olduğu bir sıralamada bulmak üzere eğitilmişlerdi. 

Araştırmacılara göre akut psikolojik stres, nefes ve ter kokumuzun profilinde değişime sebep oluyor. Ayrıca, çalışma sonuçları köpeklerin bu değişimi yüzde 93,75 oranında doğru olarak tespit edebildiklerini ortaya koyuyor. 

Wilson ve meslektaşları, çalışmadaki koku unsurunun, sahiplerinin akut strese verdiği tepkiyi karşılamakla görevlendirilmiş rehber köpeklerin eğitimlerinin faydalı bir parçası olarak kullanılabileceğini öne sürüyor.

Şimdiyse araştırmacılar eğitimden geçmemiş köpeklerin koku testinde nasıl davranacaklarını merakla bekliyorlar. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

REFERENCES

  • 1. KAYNAKLAR Wilson, C., Campbell, K., Petzel, Z., & Reeve, C. (2022). Dogs can discriminate between human baseline and psychological stress condition odours. PLOS ONE, 17(9):e0274143 DOI: 10.1371/journal.pone.0274143
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220929133419.htm