#

Gezegeni Savunma Planında İlk Adım Tamamlandı!

Bilim Dalları
Etiketler

NASA’nın gezegen savunma stratejisi kapsamında, DART (Double Asteroid Redirection Test – İkili Asteroit Yön değiştirme Testi) adı verilen uzay sondası, geçtiğimiz haftalarda Dimorphos asteroitine çarptırıldı.

DART, Didymos adında 780 metrelik bir asteroidin yörüngesindeki, sadece 160 metre çapında küçük bir cisim olan uydusu Dimorphos’la çarpışabilmek için 10 aydan uzun süredir uzayda yol almaktaydı. Asteroitlerin ikisi de Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.

Görevin ilk başarısı, NASA’nın bir uzay aracını başarılı bir şekilde yönlendirerek bir asteroitle kasıtlı olarak çarpıştırmayı ve kinetik etki olarak bilinen bir teknikle onu saptırmayı becerebileceği oldu. 550 kg ağırlığındaki uzay sondası, Dimorphos’a yaklaşık 21.160km/saat hızla çarparak, yörüngesinde 12 saatte dönen bu cismi 73 saniyeden fazla yavaşlatabilirse başarılı kabul edilecek. Hedeflenen ise 10 dakika civarı bir etkide bulunabilmesi. Dünya’daki teleskoplar, Dimorphos’un Didymos’un önünden ve arkasından geçerken ikili asteroit sisteminden gelen ışık miktarının nasıl değiştiğini izleyerek yörünge süresini hesaplayabilecek.

Çarpışma DART’ın üzerindeki kendi kamerasının yanı sıra Hubble ve James Webb uzay teleskopları tarafından da görüntülendi. NASA’nın gezegen savunma stratejisinin bir parçası olarak gerçekleştirilen çarpışma, rotası Dünya ile kesişen bir asteroid veya kuyruklu yıldız keşfedildiği takdirde, gezegenimizi korumak için uygulanacak tekniklerin bir denemesi olarak görülmektedir.

DART ekibi, Dimorphos’un yeni yörüngesindeki verileri bilgisayar simülasyonlarıyla karşılaştırarak bu modellerin asteroitin gerçek davranışını tahmin etmeye ne kadar yakın olduğunu görecek ve buna göre ince ayarlar yaparak gelecekteki benzer bir senaryoda daha doğru hesaplamalar yapılabilmesi için geliştirecekler.

 

REFERENCES

  • 1. https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-dart-mission-hits-asteroid-in-first-ever-planetary-defense-test
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/nasa-dart-asteroid-dimorphos-impact