#

Erimeyen Buz

Bilim Dalları
Etiketler

California Davis Üniversitesi araştırmacıları, özellikle soğuk zincir operasyonlarında büyük yenilik yaratacak bir soğutucu malzeme geliştirdi.

Bu yeni malzeme %90 oranında sudan oluşuyor ve içinde plastik yok. Yani ömrünü tamamladığında doğada kendi kendine çözünebiliyor. Belki de en önemli özelliği bu. Jöle gibi yumuşak bir dokusu var ve ısısı değiştikçe rengi de değişiyor, soğuyunca sertleşiyor. İstenen şekilde ve ebatta hazırlanabiliyor. Soğutma özelliği 13 saat kadar sürüyor ve ısındıktan sonra suyla temizlenip bir sonraki kullanım için yeniden donduruluyor. Araştırmaların devamında ise soğutucu malzeme olarak geri dönüştürülmüş tarımsal atıklar veya bir yan ürün olarak kullanılması planlanıyor. Üniversitenin Gıda Bilimi ve Teknolojileri Bölümü’nde görevli Luxin Wang, ‘‘Bunun tamamen sürdürülebilir olmasını istiyoruz’’ diyor.

Çalışmaya ilham olan şey, Wang’ın balık işleme tesislerinde karşılaştığı muazzam buz tüketimi. Wang’a göre bu yalnızca bir enerji israfı değil, eriyen buzla birlikte hastalığa yol açabilecek patojenler tesiste işlenen diğer gıda ürünlerinde kontaminasyona yol açabiliyor ve su kaynaklarını kirletebiliyor. Buna benzer amaçlarla kullanılan plastik kaplı buz kalıplarında ise sıklıkla küf oluşuyor. Bu jölemsi yeni malzemenin mikrop öldürücü özellikleri olduğu için sağlık sorunlarına yol açmıyor. Aynı sebeple, bozulan gıda miktarını da azaltacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 12 defa yeniden kullanılabilen yapay buz, ömrünü tamamladıktan sonra çöpe atılabilir veya diğer organik atıklarla birlikte kompost işleme tesislerine verilebilir. Bu yeni malzeme sayesinde hem su tüketimi hem de soğuk zincir gıda işleme tesislerinin genel çevre etkisinin azaltılması hedefleniyor.

REFERENCES

  • 1. https://phys.org/news/2021-11-ice-cube-doesnt-mold.html
  • 2. https://www.ucdavis.edu/food/news/uc-davis-researchers-develop-ice-cube-doesnt-melt-or-grow-mold