#

Strese Karşı Ceviz!

Bilim Dalları
Etiketler

Hayallerinizi süsleyen okulu kazanmak harika bir şey, fakat tam zamanlı bir üniversite öğrencisi olmak hiç de o kadar kolay değil. Testler, notlar ve akademik beklentiler öğrencilerin üzerinde büyük bir baskı oluşturabilir ve onları limitlerinin ötesinde zorlayabilir. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, psikolojik bozukluklukların yüzde 75’i 24 yaşından küçük kişileri etkiliyor. Bu da çoğu lisans öğrencisinin yeterli kaynaklara sahip olmadıkları bir durumda büyük bir risk altında oldukları anlamına geliyor.    

Neyse ki, yeni bir çalışmaya göre akademik zorluklarla uğraşırken stresten kaçınmanın basit ve hızlı bir yolu var. Nutrients bilim dergisinde yayımlanan çalışma, ceviz yemenin stresin bağırsak mikrobiyotası üzerindeki zararlı etkilerine karşı koruma sağlayabileceğini ileri sürüyor.

Çalışma için Güney Avustralya Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Mauritz Herselman ve Doç. Dr. Larisa Bobrovskaya 80 lisans öğrencisi ile çalıştı. Araştırmacılar öğrencilerin stres seviyelerini klinik olarak üç farklı aralıkta değerlendirdi: 1) 13 haftalık üniversite döneminin başında 2) Sınav haftası sırasında ve 3) Sınavlardan iki hafta sonra.

Deney/tedavi grubundaki öğrencilere, toplam 16 hafta boyunca her gün tüketmeleri için önceden porsiyonlara bölünmüş ceviz verildi (ortalama 56 gram). Kontrol grubundakilerden, deney sırasında herhangi bir çeşit kabuklu kuruyemiş veya yağlı balık yememeleri istendi.

Akademik stresin öğrencilerin genel modu ve psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yarattığı görülse de, ceviz yemek bu hoş olmayan etkilere karşı koruma sağladı. Ayrıca, araştırma sonuçları, kontrol grubundaki öğrencilerin sınav yaklaştıkça stres ve depresyon belirtilerinde artış olduğuna işaret ederken, tedavi grubundaki öğrencilerin bu belirtileri göstermediğini ortaya çıkardı.

Bir avuç dolusu “beyin yemişi” ile stres atan öğrencilerin uyku kalitelerinde de uzun vadede olumlu etkiler gözlemlendi. Araştırmacılara göre bunun sebebi cevizin uyku getiren bir hormon olan melatonin açısından zengin olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Cevizin faydalı etkileri yalnızca kız öğrencilerde gözlemlenmiş olsa da beynimiz için yararlı olan bu süper yiyeceği diyetinize dahil etmeyi deneyebilirsiniz.

REFERENCES

  • 1. Herselman, M. F., Bailey, S., Deo, P., Zhou, X.-F., Gunn, K. M., & Bobrovskaya, L. (2022). The Effects of Walnuts and Academic Stress on Mental Health, General Well-Being and the Gut Microbiota in a Sample of University Students: A Randomised Clinical Trial. Nutrients, 14(22), 4776. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/nu14224776