#

Terminatörler Geliyor mu? Sıvı Robotlar Yolda

Bilim Dalları
Etiketler

Şekil değiştirebilen, sıvı metalden yapılma robotlar, bilim-kurgudan gerçeğe doğru evriliyor.

Terminatör 2 filmindeki gelecekten gelen karakteri anımsatan bu robot, komut üzerine kendini eritebiliyor ve yeniden katılaştırabiliyor. Böylece dar yerlerden geçebileceği; sinematik olarak düşünürsek hapishaneden kaçabileceği öngörülüyor.

Araştırmacılar bu yeni robotların tasarımında, dokularının sertliğini geri dönüşümlü olarak değiştirebilen, böylece uygulanabilecek kuvvet miktarını artırıp azaltarak çevresinden göreceği fiziksel zararı önleyebilen deniz hıyarlarından ilham almış.

Bilim insanları aslında yıllardır manyetik olarak kontrol edilebilen, yumuşak yapılı robotlar üretiyorlardı fakat bunlar ya en dar yerlerden geçemeyen elastik yapılardan veya en ufak yükleri dahi taşıyamayan sıvı metallerden oluşuyordu. Bu engelleri aşmak için “manyetoaktif katı-sıvı faz geçiş makinesi” veya MPTM adı verilen yeni bir malzeme yarattılar.

Araştırmacılar faz değiştiren robotu yapmak için mikroskobik manyetik neodimyum, bor ve demir parçalarını erime noktası düşük olan sıvı galyum metaline yerleştirdiler ve katılaşmaya bıraktılar.

Buradaki manyetik parçacıkların iki rolü var: Birincisi, hızla değişen bir manyetik alana duyarlı hale gelen malzemeyi, indüksiyon yoluyla ısıtabilir ve kontrollü faz değişikliğini tetikleyebilirsiniz. İkinci olarak da, yine manyetik alanları kullanarak, robotların hareket ettirilebilmeleri mümkün kılınıyor.

Şimdiye kadar yapılan testlerde bile bilim-kurguya yakın; ulaşılması zor noktalara girerek ve ardından kendini lehime dönüştürerek elektronik devreleri sabitleme, bir vida soketinde erime ve daha sonra mekanik bir vida olmak üzere katılaşma ve model bir mideden yabancı bir cismin çıkarılması gibi deneylerde başarılı sonuçlar elde edildi.

Bundan sonraki ilk önemli aşamada, manyetik alanları hassas şekilde kontrol ederek insan vücudunun içinde belirli dar noktalarda önemli görevlerin başarılması var.

 

REFERENCES

  • 1. https://cosmosmagazine.com/technology/shapeshifting-solid-liquid-robot/
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/robot-shape-shifting-gallium-melt-reform-magnetic-fields
  • 3. https://www.livescience.com/terminator-2-robot-inspired-by-sea-cucumbers