#

SpaceX Starlink ile Internet Uzaydan “Gelecek”

Bilim Dalları
Etiketler

SpaceX, uydudan küresel internet kapsama ağı fikrini gerçeğe dönüştürmek için dev bir adım attı ve 23 Mayıs Perşembe akşamı yılın beşinci Falcon 9 roketi uçuşu ile 60 internet uydusunu uzaya gönderdi. Her biri 227 kg ağırlığındaki uydular 400 km yükseklikte alçak dünya yörüngesine sorunsuz bir şekilde salındılar. Bu uydular SpaceX’in Starlink şirketinin dünyaya uygun fiyatlı internet kapsamı sağlamak için oluşturacağı mega takımyıldızının ilk bölümünü oluşturuyor. SpaceX önümüzdeki 6 yıl içerisinde bu uydulardan toplam 12.000 tanesini 2 farklı seviyede yörüngeye yerleştirerek tüm dünya yüzeyine internet sinyali gönderip almayı planlıyor.

Şirket yöneticisi Elon Musk, Twitter üzerinden, “Büyük olasılıkla birçok şey yanlış gidecektir” dedi. Musk, bu 60 uydunun daha başlangıç olduğunu; Starlink’in küçük kapsamlı internet alanı sağlamaya başlamadan önce her biri 60 uydudan oluşan altı fırlatma, orta kapsama için ise 12 fırlatma daha gerektiğini ekledi.

Starlink’in sunduğu internet hizmetinin düşük maliyetli olması ve internete ulaşmanın zor olduğu dünyanın uzak bölgelerinde erişilebilir olması bekleniyor.

Her Starlink uydusu, en çok beş yıl çalışacak, sonra Dünya’nın atmosferine girip yanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, yörüngede çöp oluşturmayacak ve şirketin uyduları daha gelişmiş sürümlerle değiştirmesine de izin verecek bir plan. Uydular aynı zamanda yörüngedeki uzay çöplerinden kendilerini sakınacak sistemlere de sahipler.

Şu anda, internet erişimi sağlamak için ev ve ofislerimize yönlendirilen kablosuz hücre kulelerini veya kabloları kullanıyoruz. Bu, dünyanın dört bir yanındaki kırsal, uzak bölgelerin genellikle erişiminin olmadığı anlamına geliyor. Uydu tabanlı internet için pek çok seçenek var, ancak bu sistemler çok pahalı ve çok yavaş bağlantılar sunuyorlar. Bunun sebebi, hizmeti sağlayan uyduların çok yüksek yörüngelerde olması. SpaceX bunu değiştirmek istiyor ve yalnız değil; OneWeb, TeleSat ve Amazon’un da dahil olduğu bazı şirketler, dünyaya şu anda internet hizmetleri sağlayan uydulardan çok daha yakın olacak şekilde, düşük Dünya yörüngesinde bir küçük uydu ağı kurarak kitlelere internet sağlamak istiyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/spacex-launches-60-starlink-internet-satellites.html
  • 2. https://gizmodo.com/spacex-launches-60-satellites-for-elon-musk-s-starlink-1835007975