#

Derinlerin Bilinmeyen Renkleri

Bilim Dalları
Etiketler

Dünyanın dörtte üçünü kaplayan okyanuslar hakkında o kadar az şey biliniyor ki, muazzam bir basınç altında, hiç güneş ışığı ulaşmayan deniz tabanına yapılan ziyaretlerin her seferinde, yeni bilimsel gerçekler ortaya çıkıyor. Koşullar, bildiğimiz ve alıştığımız hayat biçimlerinden o kadar farklı ki, bilimsel bulguların yanı sıra, ruhani deneyimlere benzetilen manzaralar ile karşılaşılabiliyor.

Schmidt Okyanus Enstitüsü’nün araştırma gemisi Falkor üzerindeki bilim insanları, Kuzey Amerika’daki California Körfezi’nin yaklaşık iki kilometre (2.000 m.) altındaki okyanus tabanında inanılmaz oluşumlar keşfetti. Volkanik hidrotermal bacalardan çıkan 350 oC’deki sıvılar, soğuk deniz suyuyla karşılaşınca kaya gibi sertleşerek yatay çıkıntılar oluşturan sülfür bileşikleri içeriyor. Zamanla bu birikimler, boyu 20, eni 10 metreyi bulan kulelere dönüşüyor. Arsenik, cıva ve selenyum gibi metaller içeren yüksek sıcaklıktaki hidrotermal sıvı, yatay çıkıntıların altında birikerek ayna gibi yansımalar, dolayısıyla çok ilginç optik yanılsamalara sebep oluyor.

Bazı bacalardan çıkan sıcak sıvının rengi ise pespembe! “Biyokimya için metal gereklidir. Metaller de renklidir” diyor Georgia Üniversitesi’nden mikrobiyolog Mandy Joye. Fakat daha önce pembe ile karşılaşmadıklarını ekliyor ve sanki pamuk helvadan yapılmış bir kuleye benzetiyor gördüklerini.

Renklerin tek sebebi mineraller değil, bunda biyolojik çeşitliliğin de payı var. Joye ve ekibi, keşif sırasında ilginç bazı mikro canlılar bulmayı beklerken, oldukça zengin bir habitat ile karşılaştıklarını belirtiyor. Kulelerin yüzeyi, çeşitli canlılarla tamamen kaplı durumda. “Adeta doğal bir laboratuvar.” Metallerin yanı sıra, metan, hidrojen sülfür gibi zehirli maddelerin de yoğun olduğu sularda yaşayan bu canlılar, hiç güneş ışığı ulaşmayan çok zorlu bir kimyasal ortamda hayatta kalabilmek için sıra dışı bir metabolizma geliştirmiş olmalı. Toplanan örnekler sayesinde, yakında bu organizmaların metabolizması ve genomu hakkında bilgi sahibi olacağız.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencealert.com/stunning-mirror-pools-and-other-wonders-discovered-on-the-edge-of-deep-sea-vents
  • 2. https://www.iflscience.com/plants-and-animals/mesmerizing-mirror-pools-discovered-on-ocean-floor-amidst-human-garbage/
  • 3. https://www.atlasobscura.com/articles/deep-sea-discovery-colorful-hydrothermal-vents?utm_source=Atlas+Obscura+Daily+Newsletter&utm_campaign=d0fd6f0665-EMAIL_CAMPAIGN_2019_04_08&utm_medium=email&utm_term=0_f36db9c480-d0fd6f0665-69884689&ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_04_09_2019)&mc_cid=d0fd6f0665&mc_eid=8a03e582e7