#

Sanal Görüşme ve Olası Sakıncaları

Bilim Dalları
Etiketler

Sanal görüşmeler pandemiden bu yana hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Dünyanın neresinde olurlarsa olsun değer verdiğimiz insanlarla kolaylıkla görüşme olanağı sağlayan sanal sohbetlerin araştırmacılar tarafından gün ışığına çıkarılan bazı dezavantajları da var. 

Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi’nde doktora yapan Talia Ariss ve meslektaşları, göz izleme teknolojisini kullanarak bir partner ile sanal görüşme yaparken insanların ekranda odaklandıkları noktaların ve bu sırada alkol tüketmenin modu nasıl etkilediğini incelediler. 

Bu çalışma için katılımcılara çevrimiçi sohbet öncesinde ve sonrasında kendilerini nasıl hissettikleri ile ilgili sorular soruldu. Araştırmacılar, katılımcıları sanal görüşme sırasında müzik gibi konulardan ve yaşadıkları bölgedeki yaşamdan bahsetmeleri konusunda yönlendirdiler. Ekran, katılımcıların sohbet sırasında kendilerini de görebilecekleri bir şekilde bölündü. Ayrıca bazı katılımcılar sohbet ederken alkollü, bazıları da alkolsüz içecek tükettiler. 

Araştırmacılar, genel olarak katılımcıların sohbet ettikleri partnerlere baktıklarını gözlemlediler. Fakat sohbet ederken katılımcıların kendilerine bakarak geçirdikleri zamanda anlamlı farklar ortaya çıktı.  

Dr. Catharine Fairbairn şöyle açıklıyor, “sohbet ederken, görüşme öncesinde olumsuz modun kontrol edilmesine rağmen zamanı daha çok kendilerine bakarak geçiren katılımcılar görüşme sonrasında kendilerini daha kötü hissettiler. Alkolün etkisinde olanlar ise kendilerine daha fazla baktılar.” 

Araştırma sonuçlarına göre kendine çok fazla odaklanmak, insanları kaygı ve depresyon gibi durumları aynalayan semptomları yaşamaya karşı daha duyarlı yapıyor. Alkol almak da bir fayda sağlamıyor. Hatta araştırmacılar, sohbet sırasında alkol alanların kendilerine daha çok baktıklarını gözlemlediler. 

Ancak araştırma sonuçlarının sizi sanal görüşme platformlarından uzaklaştırmasına izin vermeyin! Sanal bir toplantıdayken veya biriyle sohbet ederken kendinizi ekranda sizi aynalayan görüntünüze bakmaktan alamıyorsanız, görüntü ayarlarını düzenleyerek sadece sohbet ettiğiniz kişiyi ekranda görebilirsiniz. Sanal sohbetler ihtiyaçlarınıza göre yaptığınız ince ayarlarla daha da keyifli bir hale gelebilir. 

REFERENCES

  • 1. Ariss, T., Fairbairn, C., Sayette, M., Velia, B., Berenbaum, H., & Brown-Schmidt, S. (2022). Where to look? Alcohol, affect, and gaze behavior during a virtual social interaction. Clinical Psychological Science.