#

Sağlam Kafa Sağlam Vücutta

Bilim Dalları
Etiketler

İyice sıkın limonu… Suyunu rahatça çıkarabiliyorsanız sorun yok demektir. Yeni bir araştırma da kabaca bunu söylüyor, “Bir şeyin elle kavranmasıyla uygulanan güçle ölçülen kas gücü, beyninizin sağlıklı olup olmadığını gösteriyor” diyor.

Western Sydney Üniversitesi’nden Dr. Joseph Firth’ün yürüttüğü araştırma, UK Biobank’ta 2007-2010 yılları arasında analiz edilmiş verilerini kapsıyor. Bu veriler genel nüfustan 475 bin 397 kişiyi kapsıyor; bu insanlardan 1162’si ise şizofreniden mustarip.

Daha güçlü olanlar, beyin fonksiyonlarını kullandıkları her testte daha iyi sonuç almış. Testler tepki hızını, mantıksal problem çözümünü ve farklı hafıza testlerini içeriyor. Güç-beyin fonksiyonu ilişkisi hem 55 yaş altı hem de üstündekiler için büyük ölçüde aynıydı. Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve eğitim gibi faktörler de denkleme katıldığında, aynı şekilde güçlü insanların daha yüksek beyin performansı sergilediklerini gördüler.

Şizofreni gibi psikotik rahatsızlıklara sahip 1162 kişinin durumuna bakıldığında, el kuvvetinin aynı zamanda görsel hafıza ve tepki hızıyla da ilişkili olduğu görüldü.

Dr. Firth ve ekibi daha önce aerobik egzersizlerinin beyin sağlığını artırdığına dair bir çalışmaya imza atmıştı. Ama ağırlık çalışmanın beyne faydası olup olmayacağı biraz daha incelenmeyi hak ediyor. Dr. Firth’e göre, “Ağırlık çalışmak şizofreni dışında majör depresyon, bipolar bozukluk gibi beyin fonksiyonlarındaki düzensizlikle bağlantılı olan zihinsel sağlık sorunlarıyla boğuşanlar için de kısmi fayda sağlayabiliyor.”

Ekibin sonraki hedefi, beyinlerimizi daha sağlıklı kılabilmek adına kaslarımızı güçlendirecek şeyler yapmanın işe yarayıp yaramayacağına dair çalışmalar yapmak olacak. Mesela bu tür dolambaçlı cümleler kurabilmenin verdiği mutlulukla yetinmeyip, aynı zamanda ağırlık da mı çalışmalıyız?

REFERENCES

  • 1. http://www.sci-news.com/othersciences/psychology/stronger-people-sharper-brains-05940.html
  • 2. https://academic.oup.com/schizophreniabulletin/advance-article/doi/10.1093/schbul/sby034/4942313