#

Fotoğraf Çekip Paylaşmak İyi Hissettiriyor

Bilim Dalları
Etiketler

Yeni bir restoran ya da bir kafeye gittiğinizde etrafınızdaki insanlarla ilgili gözünüze ilk ne çarpar? Büyük olasılıkla, bazılarının yedikleri yemeklerin, içtikleri kahvelerin fotoğrafını çektiklerini ya da özçekim yaptıklarını fark edeceksiniz.

Gündelik aktivitelerin fotoğrafını çekip çeşitli akıllı telefon uygulamalarıyla sosyal medya sitelerinde paylaşmayı birkaç senedir normal hale getirdik. Görünürde bu davranış, iş ya da okul gibi daha önemli şeylere harcayacağımız zamandan çalıyor gibi görünebilir. Fakat yeni bilimsel çalışmalar aksini savunuyor.

Dijital günlük pratik hayatamıza anlam katıyor

Lancaster Üniversitesi’nden Dr. Liz Brewster  ve Sheffield Üniversitesi’nden Dr. Andrew Cox çalışmaları için sekiz kişinin fotoğraf çekme ve paylaşma alışkanlıklarını, dijital fotoğraf çekmenin/paylaşmanın iyi hissetmeyle ilişkisini incelemek için gözlemlediler. Bir araştırmacı, katılımcıları iki ay boyunca internette gizlice takip etti ve çektikleri fotoğrafları, fotoğraflarına ekledikleri metinleri ve fotoğraf koydukları sitelerde diğer insanlarla iletişimlerini kaydetti.

İşte araştırmacıların gözlemlerinden ve katılımcılarla yaptıkları derinlemesine mülakatlardan topladıkları bulgular: Her gün sadece fotoğrafını çekecek değişik bir şey bulma amacıyla çekim yapıp internette paylaşmak, insanların kendilerini dinlemelerini sağlıyor. Ayrıca bu aktivite insanların oturdukları yerden kalkıp hareket etmelerini sağlıyor. Katılımcı yorumlarına göre fotoğraf çekme pratiği, evden çıkıp çevreyi keşfetmek için mükemmel bir bahane – özellikle de çok sıkıcı veya stresli bir dönemden geçiliyorsa.

Araştırmacılar, her-güne-bir-fotoğraf pratiğinin insanların yeterliliklerini de artırdığını savunuyor. Bir başka deyişle, her gün bir şeylerin fotoğrafını çekmek kişilerin içlerinde mevcut olan yaratıcılığı geliştirmelerine olanak sağlayabilir. Çekilenleri internette paylaşmaları da insanların o günün hedefine ulaşmalarını sağlıyor.

Günde-bir-foto çalışması, bazıları için yeni arkadaşlıkların filizlenmesine yardımcı olmuş olsa da, bazı katılımcılar internet topluluğunun onlara fazla geldiğini bildirdiler. Diğer taraftan, emekliliğe ayrılmış kişiler “günde-bir-foto çalışmasıyla kurdukları iletişimin özledikleri ofis sohbetlerinin yerini doldurduğunu” bildirdiler.

Özünde

Araştırma özünde, her gün fotoğraf çekip paylaşma pratiğinin insanlara kendilerini iyi hissettirdiğini gösteriyor. Dijital günlük pratiğine katılım, gündelik şeylere anlam katarken, insanların çevreleriyle değişik şekillerde bağ kurmalarını sağlıyor.

REFERENCES

  • 1. http://www.lancaster.ac.uk/news/articles/2018/daily-photography-improves-wellbeing/
  • 2. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1363459318769465