#

Sanata Bakışınız, Hakkınızda Çok Şey Söyler

Bilim Dalları
Etiketler

Bir sanat eseri nasıl oluyor da hem hayranlık, hem reddetme duygularını uyandırabiliyor? Acaba sanat eserinin farklı bölgelerine mi odaklanıyoruz? James Cook Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, zihin durumumuzun sanat eserine bakışımızı belirlediğini ileri sürüyor.
Favoriniz soyut sanatsa…
James Cook Üniversitesi’nde psikoloji dersleri veren Nicole Thomas’a göre, kişilik özelliklerimiz ve sanat eserlerini inceleme şeklimiz, sanatın bir türünü yeğlememizi sağlıyor olabilir. Örneğin nevrotik kişilik bozukluğu gösterenler, soyut ve pop sanatı kendilerine daha yakın bulma eğilimindeymiş.
Göz hareketleri farklı
Araştırmaya katılan gönüllülerin, önce kişilik özellikleri değerlendirilmiş, sonra kendilerine bir dizi soyut sanat eseri gösterilmiş. Ardından, eserler için not vermeleri ve bir ücret belirlemeleri istenen katılımcıların göz hareketleri incelenmiş.
Katılımcıların genel olarak resimlerin sağ üst kısımlarına odaklandıkları tespit edilmiş. Uzmanlar bu eğilime şöyle bir açıklama getiriyor:
“Beynin sağ bölümü, duygusal süreçlerde önemli bir rol üstlenir. Sanat, doğası gereği duygusaldır ve soyut sanat eseri tarafından ortaya konan duygusal tepkiler, insanların bu duygusal sürece daha iyi katılmalarını sağlamak için dikkatlerini sağ üst çeyrekte odaklamalarına neden olabilir.”
Dr. Thomas, beynin sağ yarıküresini aktive etmenin, aynı zamanda, soyut yapıtların daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasını teşvik edecek üstün görsel-işitsel süreçlerle de tutarlı olduğunu söylüyor.
Soldan vazgeçemiyorsanız…
Bilişsel psikologlardan oluşan uzmanlar, özellikle ilgi ve algı mekanizmalarına yoğunlaşarak nevrotik bozukluk gösteren kişilerin, eserlerin sol kısımlarını daha büyük bir dikkatle incelediğini tespit etmiş.
“Hepimiz normal olarak görüntüleri incelemeye sol taraftan başlarız. Fakat nevrotik kişilerin sol tarafta daha fazla zaman geçirmesinin nedeni, ilgilerinin sağa tarafa kaydırmakta güçlük çekmeleridir.
Şizofren eğilimlere sahip olanların tarama stratejisi de farklı 
Buna karşılık daha hafif şizofren eğilimler taşıyan kişiler bütünüyle farklı bir tarama stratejisi kullanıyor. Bu kişiler eserlerin alt kısmına daha çok ilgi gösteriyor. Resimlerin alt bölgelerine odaklanma, dikkatli odaklanma ve kontrol bozukluğu olan kişilerle ilişkilendiriliyor.
Bir sonraki galeri ziyaretinizde bir eseri incelerken, bilim insanlarının ulaştıkları bu sonuçları aklınızda bulundurun; kim bilir, belki şizofren eğilimler taşıdığınızı keşfedersiniz.

REFERENCES

  • 1. https://www.jcu.edu.au/news/releases/2018/april/art-is-in-the-eye-of-the-beholder