Ne Olacak Bu Azteklerin Hali?
Teotihuacan. Orta Amerika’nın gururu: 100.000 nüfusuyla Kristof Kolomb öncesi Amerika kıtalarının en büyük kenti. Böyle bir nüfusu, hele o zamanlar, beslemek kolay değil. Meksika’nın yüksek yaylalarında öyle canınızın istediğini bulamıyorsunuz. Mısıra ve fasulyeye talim edeceksiniz. O da sık sık olduğu gibi kuraklık azizlik yapmazsa. Peki ya yaptığı zaman? Öyle anlaşılıyor ki, Orta Amerika’nın uygar yerlileri, sıkıntılı zamanlarında başvuracakları maddeyi biliyorlarmış: alkol! Ama karınlarını da doyuracak türden.
Bristol Üniversitesi’nden organik kimyacı Marisol Correa-Ascencio yönetiminde Stanford ve Arizona Üniversiteleriyle Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden antropolog ve arkeologlardan kurulu bir ekip, MÖ 150 ve MS 650 yılları arasında Azteklere başkentlik yapan Teotihuacan’da halkın “pulque” denen bir alkollü içkiyi tükettiğini belirlemişler.
Bulgularını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlayan ekip, Teotihuacan’da yapılan kazılarda MS 200 ve 500 yıllarına tarihlendirdikleri küplerin depolandığı bir mahzen bulmuş. Araştırmacılar, küplerin 14’ünde pulque üretiminde mayalaşmayı sağlayan bir bakterinin izlerine rastlamışlar.
Bir tür kılıç yapraklı kaktüs olan Agave bitkisinin özünün hava ve su geçirmez küpler içinde birkaç gün bekletilerek Zymomonas mobilis adlı bir bakteri tarafından etanole dönüştürülmesiyle oluşan içkinin özelliği, bizim boza kıvamında olması. Dolayısıyla Azteklerin kıtlık zamanlarında bir yandan pulque ile açlıklarını bastırırken, bir yandan da imparatorluklarının geleceğiyle ilgili hararetli politik tartışmalara girişiyor oldukları tahmin edilebilir.
REFERENCES
- 1. “Drinking up at Teotihuacan”, Science Online, 15 Eylül 2014