#

Depresyona Gülme Gazı

Bilim Dalları

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir pilot çalışma, “gülme gazı” olarak da tanınan nitröz oksitin (ya da diazot monoksit – N2O), standart tedavilere yanıt vermeyen ağır depresyon vakaları için tedavi aracı olabileceğini gösterdi.

Amerikan Nöropsikofarmakoloji Topluluğu’nun 9 Aralık’taki yıllık kongresinde sunumu yapılan ve Biological Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışmada, 20 hastaya nitröz oksit içeren bir karışımla, daha sonra da N2O içermeyen “placebo” bir karışımla depresyon tedavisi seansı uygulanmış. Seansların hangi sırayla uygulanacağıysa, hastalardan ve araştırmacılardan saklanmış. Gerçek tedavi için yarısı oksijen, yarısı da nitrik oksit olan ve diş hekimlerinin hastalarını sakinleştirmek için kullandıkları bir gaz karışımı kullanılmış. İkinci seanstaysa hastalara soluduğumuz havadaki gibi, azot ve oksijenden oluşan placebo karışım uygulanmış. Her seans sonrası önce iki saat, ardından da ertesi gün, denekler üzüntü, suçluluk duygusu, intihar düşünceleri, endişe ve uykusuzluk gibi depresyon semptomlarının şiddeti açısından denetlenmiş. Nitröz oksitin kullanıldığı seanstan bir gün sonra, hastalardan yedisi depresyon belirtilerinde hafif, yedisi de güçlü bir azalma olduğunu bildirmişler. Hastalardan üçüyse belirtilerin neredeyse tümüyle ortadan kalktığını belirtmiş. Belirtilerin daha da güçlendiğini rapor eden olmamış.

Placebo uygulamasının bir gün sonrasındaysa, bir hasta belirtilerin arttığını bildirirken beş hasta hafif, iki hasta da belirgin bir düzelme hissetmiş.

Üniversitenin anesteziyoloji ve psikiyatri bölümüyle, Yenilikçi Psikiyatrik Araştırmalar İçin Taylor Ailesi Vakıf Enstitüsü’nden araştırmacılar, deneyin sınırlı sayıda denekle ve kısa süreli olarak uygulandığını ve daha geniş kapsamlı araştırmaların gerekli olduğuna işaret etmekle birlikte, sonuçların umut verici olduğunu belirtiyorlar. Ekibe göre, gülme gazı en azından daha etkili bir tedavi için vakit kazandıracak bir ön uygulama olarak ağır depresyon vakalarında, örneğin intiharın önlenmesi gibi acil bir gereksinim için kullanılabilir.

Yöntemin bir avantajı, etkinin kısa sürede ortaya çıkması. Oysa Prozac, Zoloft, Lexapro gibi standart ilaçların etkisini görebilmek için günlerce, hatta haftalarca beklemek gerekiyor.

Gülme gazının bir başka avantajı da, mide bulantısı ve kusma gibi sınırlı sayıda yan etkisi olması ve gazın solunduktan çok kısa süre sonra vücudu terk etmesi. 

 

REFERENCES

  • 1. “Laughing gas studied as depression treatment”, Washington University School of Medicine, 9 Aralık 2014