#

Moloz Avı Başlıyor

Bilim Dalları
Etiketler

Uluslararası Uzay Üssü tarafından uzaya gönderilen en büyük uyduyla tanışın: RemoveDebris (RD) nam-ı diğer MolozKaldır. RemoveDebris uzayda çalışan bilim insanlarının arkalarında bıraktıkları çöpleri toplayacak.

Yörüngemizde büyük çarpışma ve parçalanmalara yol açan 20 bini aşkın cisim var. Gezegenimizin üzerinde uçuşan bu 7500 tonluk moloz halesi, roket hırdavatları, uydulardan kopmuş parçalar ve hatta uzay yürüyüşü yapan astronotların geride bıraktığı alet edevattan oluşuyor. Meğer bu yığın öyle çoğalmış ki, telekomünikasyon ya da çevre denetimi gibi önemli hizmetler sunan operasyonları tehdit edecek noktaya ulaşmış. Peki, bilim insanları yörüngemizi bu molozdan arındırabilecek mi?

Fon, Avrupa Birliği’nden
15 milyon euro tutarındaki projenin yarısını karşıladıklarına bakılırsa Avrupa Komisyonu’na göre, evet. MolozKaldır projesinin liderliğini İngiltere, Surrey Üniversitesi’ndeki Surrey Uzay Merkezi yapıyorsa da, Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda’daki uzay araştırma merkezleri projenin farklı ayakları için çözümler üretiyor.

RemoveDebris, düşük maliyetli ve en basit toplama tekniklerini kullanacak şekilde tasarlanmış: ağ atma ve zıpkınla çekme. Şimdilik Güney İngiltere semalarında gezinen 100 kg ağırlığındaki uydu, moloz toplama faaliyetlerine başlamadan önce birkaç hafta boyunca test edilecek.

REFERENCES

  • 1. https://www.bbc.com/news/science-environment-44603780
  • 2. https://www.surrey.ac.uk/surrey-space-centre/missions/removedebris