#

Mikro Fırça-botlar

Science Fields
Tags

Araştırmacılar, piezoelektrik devindiricilerden, ultrason kaynaklarından ve hatta minik hoparlörlerden gelen titreşimi kullanarak hareket edebilen, minik bir tür 3D baskı robotu yarattılar. Bu “mikro fırça-bot” sürüleri çevresel değişiklikleri algılamak, cisimleri hareket ettirmek veya belki de bir gün insan vücudundaki hasarları onarmak için birlikte çalışabilecek.

Georgia Tech araştırmacıları tarafından geliştirilen ve titreşimle çalışan bu robotlar sadece 2 milimetrelik uzunluklarıyla dünyanın en küçük karınca türüne yakın büyüklükteler ve 1 saniyede bedenlerinin dört katı yol kat edebiliyorlar.

Prototip robotlar, yapılandırmalarına bağlı olarak farklı titreşim frekanslarına yanıt veriyor; bu da araştırmacıların titreşim frekansını ayarlayarak farklı robotları kontrol etmelerini sağlıyor.

Minik robotlar, iki foton polimerizasyon (TPP) tekniği kullanılarak 3D olarak basılmış bir gövde üzerine yapıştırılmış piezoelektrik devindiriciden oluşuyor. Robotların içine sığacak kadar küçük güç kaynağı olmadığı için devindirici, harici kaynaklardan titreşim üretiyor. Titreşimler, robotların hareket ettiği yüzeyin altındaki bir piezoelektrik titreştiriciden, bir ultrason / sonar kaynağından ve hatta küçük bir akustik hoparlörden bile gelebilir.

Küçük robotların fırçaya benzer ayakları yukarı aşağı titreştikçe yapıları sebebiyle dikey devinimi yönsel harekete çevirir.

Araştırma ekibi şimdi robotlara yönlendirme yeteneği kazandırmak için çalışıyor. Bunu, farklı titreşim frekansları ile hareket eden farklı iki mikro kıl botunu birleştirerek elde etmeyi amaçlıyorlar. Frekansları ve genliklerini değiştirerek, küçük robotlara potansiyel olarak yön verilebilecekler.

Yaklaşık olarak iki milimetre uzunluğunda, 1,8 milimetre genişliğinde ve 0,8 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 5 miligram ağırlığındaki bu mikro fırça-botlar şu ana kadar yapılmış en küçük, titreşimle çalışan robotlar.

Araştırma ekibinden Azadeh Ansari: “Karıncaların kolektif davranışlarını inceleyebilir ve onlardan öğrendiklerimizi küçük robotlarımıza uyarlayabiliriz. Bu mikro fırça-botları laboratuvar ortamında hoş bir şekilde yürüyor, ancak dış dünyaya çıkmadan önce yapmamız gereken daha çok şey var” şeklinde konuştu.

REFERENCES

  • 1. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6439/ab309b
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190718112538.htm
  • 3. https://interestingengineering.com/these-3d-printed-vibration-powered-robots-are-the-size-of-the-worlds-smallest-ant
  • 4. http://www.rh.gatech.edu/news/623453/tiny-vibration-powered-robots-are-size-worlds-smallest-ant