#

Mevsim Döngüleriyle Kim Oynadı?

Science Fields
Tags

40 yıllık uydu verileri, insan faaliyetlerinin bitki ve hayvan davranışlarının yanı sıra mevsimlerin döngülerini etkilediğini kanıtlıyor. Bunu zaten tahmin ediyorduk ve hatta birçok belirtisi de ortada. Ama bu defa Science dergisinde yayımlanan araştırma, mevsimlerin ritmini bozduğumuza dair ilk kanıtları sunuyor.
Araştırmaya göre, beş uydudan derlenen veriler, küresel ısınmanın doğal seyrinden daha yüksek bir hızda gerçekleştiğini kanıtlıyor. Hatta araştırmacılara göre yaşanan değişikliklerin kabaca 1 milyonda yalnız 5’i doğal nedenlere bağlı.
Araştırmada görev alan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Friederike Otto, mevsim döngülerinin değiştiğine dair ipuçlarıyla gündelik hayatımızda sık sık karşılaştığımızı; en dikkat çeken belirtinin ağaçların daha erken çiçek açması olduğunu söylüyor.

İklim kuşaklarında genişleme var
1979 ve 2016 yılları arasını kapsayan uydu verileri ve iklim modellerinin öngördüğü insan kaynaklı “parmak izi”, aynı büyük ölçekli değişimlere işaret ediyor. Bu ortak değişimler arasında, her iki yarımküredeki orta enlemlerde mevsimsel döngülerin genişlemesine ek olarak, Güney Yarımküre’deki yüksek enlemlerde mevsimsel döngülerin daralması ve tropik enlemlerdeki küçük değişiklikler sayılıyor.

İnsan kökenli sinyaller
Sonuçlar, Dünya’nın iklimi üzerinde önemli bir insan etkisi olduğunu kanıtlar nitelikte. Araştırmanın ortaya koyduğu üç kanıt grubu var: 1) Stratosferik ozon tabakası ve partikül kirliliği gibi insan kaynaklı bazı dış kuvvetlerde mevsimsel sinyaller 2) Dış etkenlerin tetiklediği bazı iklim geribildirimlerinde mevsimsellik 3) Bitki ve hayvan türlerinin dağılım ve bolluklarında mevsimsel değişikliklerin yaygın sinyalleri.
Araştırmanın başyazarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan atmosferbilimci Ben Santer, bu sonuçları kumsalı yalayan bir dalgaya benzetiyor ve ilk yıllarda görünen yumuşak dalganın son yıllarda yerini sert bir dalgaya bıraktığını ekliyor.

REFERENCES

  • 1. http://science.sciencemag.org/content/361/6399/eaas8806