#

Kulaklıkları Atın, Kuş Cıvıltılarını Dinleyin!

Science Fields
Tags

“Bir kuş nasıl ötüyorsa ben de öyle resim yapabilmeyi isterdim.”  – Claude Monet

Kuşlar tam anlamıyla olağanüstü varlıklar. Mavi gezegenimizde yaşayan en renkli ve hayat dolu canlılar olmalarının yanı sıra kalplerimizi ısıtan şarkılarıyla büyüleyicidirler de. Yeni araştırmalar gösteriyor ki, etrafımızda kuşların olması aynı zamanda ruh sağlığımıza da iyi geliyor. 

Londra’daki King’s College Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nde Asistan Araştırmacı olarak görev yapan Ryan Hammoud, “Urban Mind” (Kent Zihni) uygulamasını kullanarak ilk defa pozitif ruh haliyle kuşları görmek veya dinlemek arasında doğrudan bir bağlantı saptadıklarını açıklıyor. 

Urban Mind app King’s College, peyzaj mimarları J&L Gibbons ve Nomad Projects sanat vakfı arasındaki işbirliğinden doğan bir akıllı telefon uygulaması. Bu çalışma için uygulamayı telefonlarına indiren katılımcılardan hem ruh sağlıkları, hem de kuşlarla karşılaştıklarında yaşadıkları deneyimler hakkında sorulan soruları gün içinde üç kez yanıtlamaları istendi.  

Nisan 2018 ve Ekim 2021 arasında gerçekleştirilen çalışma, araştırmacılara dünyanın dört bir köşesinden 1.292 katılımcıdan toplam 26.856 veri sağladı. Bir dizi istatiksel analiz sonucunda Hammoud ve meslektaşları kuşlarla karşılaşmanın ya da onların tatlı ötüşlerini dinlemenin ruh sağlığına gerçekten faydalı etkileri olduğunu buldular. Hatta bu etkinin sekiz saate kadar sürebileceğini de ortaya koyuyorlar!

Araştırmacılar benzer etkilerin depresyonu olan kişiler için de geçerli olduğunu gözlemlediler. İlginç olan bulgu ise çalışma sonuçlarının ağaç veya bitkilere bakmakla ya da değerlendirme sırasında duyulan su sesiyle ilgili olmadığı yalnızca kuşları görme ya da duyma ile ilintili olduğuydu. 

Araştırmacılar akıllı telefon uygulaması kullanarak katılımcıların gerçek zamanda ve gerçek günlük yaşantıları içinde kuşları dinlediklerinde ve gördüklerinde bunun kendilerindeki etkilerini canlı olarak yakalayabildiler. Yüzde yüz bir sebep-sonuç ilişkisi kurulamasa da çalışma bulguları kuşlarla bir arada olmanın net bir şekilde iyi oluş halimizi desteklediğini ortaya koyuyor. 

REFERENCES

  • 1. Hammoud, R., Tognin, S., Burgess, L., Bergou, N., Smythe, M., Gibbons, J., Davidson, N., Afifi, A., Bakolis, I., & Mechelli, A. (2022). Smartphone-based ecological momentary assessment reveals mental health benefits of birdlife. Scientific Reports,12 (1) DOI: 10.1038/s41598-022-20207-6
  • 2. King's College London. (2022, October 27). Feeling chirpy: Being around birds is linked to lasting mental health benefits. ScienceDaily. Retrieved November 8, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221027093319.htm