#

Kazara Keşfedilen Galaksi

Science Fields
Tags

Gökbilimciler kozmik mahallemizde tamamen tesadüf eseri bir cüce galaksi keşfettiler.

Hubble uzay teleskobuyla NGC 6752 küresel yıldız kümesindeki beyaz cüceleri inceleyerek kümenin yaşını tespit etmeye çalışan gökbilimciler beklenmedik bir keşifte bulundular.

İncelemekte oldukları alanın dış sınırlarında bir grup yıldız fark eden bilim insanları bu gök cisimlerinin sıcaklık ve uzaklık analizini yaptıklarında yıldız kümesine ait olmadıklarını, milyonlarca ışık yılı ötede bulunduklarını anladılar. Bedin I adı verilen galaksinin şekli ve büyüklüğü incelendiğinde küre benzeri cüce galaksi olarak kaydedildi. Bedin I’in büyüklüğü sadece 3000 ışık yılı; bu Samanyolu ile karşılaştırıldığında gerçekten bir cüce olduğunu kanıtlıyor.

Cüce galaksiler küçük boyutları, düşük parlaklıkları, toz ve yaşlı yıldız popülasyonlarının eksikliği ile tanımlanıyor. Samanyolu’nun 22 adet tespit edilmiş cüce uydu galaksisi bulunuyor.

Bedin I, Samanyolu’ndan 30 milyon, uydusu olma ihtimali taşıdığı en yakın galaksi olan NGC 6744’ten ise yaklaşık 2 milyon ışık yılı uzaklıkta. Bu mesafeler en yakın komşularına bile oldukça uzak ve yalnız bir galaksi olduğunu gösteriyor.

Bedin I’in incelenen yıldızlarının çoğunluğu oldukça küçük ve yaşlı. Bu da cüce galaksinin bütün yıldızlarını yaklaşık 10 milyar yıl önce tek bir etkinlik atılımıyla yaptığı ve o zamandan beri sessizce durup, ölen büyük yıldızlarının yerine yenilerini üretmediği, çevresindeki kozmik karmaşadan etkilenmediği anlamına geliyor.

Gökbilimciler Hubble ile bu tür buluşlar yapmanın büyük şans olduğunu belirtiyor. 2020 yılında fırlatılması planlanan WFIRST (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Teleskobu) gibi yeni teknolojili geniş açılı cihazlarla bu türden küçük ve yalnız galaksilerden daha fazla sayıda keşfetmemiz mümkün olacak.

REFERENCES

  • 1. http://www.astronomy.com/news/2019/02/hubble-accidentally-discovers-an-ancient-nearby-dwarf-galaxy
  • 2. https://phys.org/news/2019-01-hubble-fortuitously-galaxy-cosmic-neighbourhood.html#nRlv