#

Yerin Kulağı Var

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları bitkilerin arı vızıltısını duyabildiklerini, çiçeklerin teknik olarak bitkiler için kulak işlevi gördüğünü kanıtladı. Araştırma, bioRxiv’te yayımlandı.

Çuha çiçeğiyle yapılan araştırmada, arı seslerini duyan çiçeklerin nektarındaki şeker oranının birkaç dakika içinde ortalama yüzde 20 arttığı görüldü! Araştırma çiçeklerin rüzgâr gibi arka plan seslerini eleyebildiklerini de ortaya koydu. Araştırmacılara göre bu beceri, polenlerini yayma olasılıklarını en üst seviyeye çıkararak çiçeklere evrimsel bir avantaj sağlıyor olabilir.

Çanak şeklinin bir nedeni olmalı
Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan araştırma ile çiçeklerin polen taşıyan canlıların seslerine tepki verdikleri ilk kez belgelendi. Bitkilerin ses dalgalarının titreşimlerini seçebildikleri, hatta sesleri yakalayabilmek için çiçeklerinin çanak şeklinde olduğu hipoteziyle yola çıkan araştırmada, 650 çuha çiçeği incelendi.

Çiçekler kopunca iletişim kesiliyor

Sessiz ortamda, farklı frekanslardaki üç ses ve arı vızıltısı kaydı eşliğinde yapılan ölçümler, nektar kokteylinin üç dakikada değişebildiğini gösterdi. Ekip çiçekleri koparılmış bitkilerle yaptıkları ölçümlerde hiçbir değişikliğe rastlamadı. Bu nedenle de yerin kulağı işini çiçeklerin görüyor olduğu sonucuna ulaştı. Doğada yaptıkları gözlemler de, laboratuvar testlerini destekledi.

Ekipten Lila Hadany’ye göre, “Bitkiler hayvanlarla etkileşim içinde ve hayvanların tümü hem ses çıkarıyor hem de sesleri dinliyor. Bitkilerin iletişim için sesi kullanmaması bütünüyle uyumsuzluk olurdu.”

Kulaktan fazlası var

Bitkilerin dokunmaya ve gün ışığına verdikleri tepkiyle ilgili önceki araştırma sonuçlarını görmüştük, şimdi listeye akustik titreşimleri de ekleyebiliriz. Biyoakustik, keşfedilmeyi bekleyen bir kutu gibi. Belki de araştırmanın yazarlarından Marine Veits’in National Geographic’e yaptığı açıklamada söylediği gibi, “İnsanların, işitmenin sadece kulaklar için olmadığını anlamaları gerekiyor.”

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencealert.com/flowers-may-not-have-ears-but-they-can-still-technically-hear-say-scientists
  • 2. https://www.biorxiv.org/content/early/2018/12/28/507319