#

Kalbinin Sesini Duyuyor musun?

Science Fields
Tags

Mayo Clinic’te kardiyoloji alanında çalışan Dr. Jaskanwal Deep Singh Sara ve meslektaşlarının yaptıkları bir çalışmaya göre ses analizi ile hastalarda kalp rahatsızlıkları doğru şekilde tahmin edilebiliyor. 

Dr. Sara ve meslektaşları bu çalışma için koroner anjiyografi için alınan 108 hastayla işbirliği yaptılar. Çalışma katılımcılarından bir akıllı telefon uygulaması (Vocalis Health) kullanarak üç adet 30 saniyelik ses kaydı almaları istendi. İlk ses örneği için katılımcılar önceden yazılmış bir metni okurken seslerini kaydettiler. İkinci ve üçüncü ses örnekleri için katılımcılardan başlarına gelen olumlu ve olumsuz olaylardan özgürce bahsetmeleri istendi.  

Daha sonra katılımcıların ses örnekleri yapay zekâ (AI) bazlı bir algoritmadan faydalanılarak analiz edildi. AI-bazlı sistem frekans, perde, genlik ve ses uyumu gibi 80’den fazla özelliği analiz etmek için önceden programlanmıştı.  

Önceden yapılan araştırmalarda altı ses özelliğinin koroner damar hastalığı ile ilintili olduğu ortaya çıkarılmıştı. Ancak Dr. Sara’ya göre, bu sesleri biz duyamıyoruz. Dolayısıyla araştırmacılar yapay zekâ ile öğrenme teknolojisinden faydalanarak bu sesleri ölçülebilir hale getirip kalp sağlığına bağlı olan paternleri tespit edebildiler.

İki yıl süren hasta takibinden sonra araştırmacılar, yüksek ses biyobelirteç puanına sahip olan kişilerden yüzde 58,3’ünün, oysa düşük ses biyobelirteç puanı olanlardan yalnızca yüzde 30,6’sının göğüs ağrısı sebebiyle hastaneyi ziyaret ettiğini ya da ciddi kalp rahatsızlıkları ile mücadele ettiklerini buldular. Başka bir deyişle ses biyobelirteç puanı yüksek olan hastaların koroner arter hastalığa yakalanma olasılıkları 2,6 kat daha fazlaydı. Bunun yanı sıra, bu hastalara yapılan tıbbi testlerde düşük puana sahip hastalara kıyasla plak birikimi çıkma olasılığı üç kat daha fazlaydı. 

Peki bazı ses özellikleri neden koroner arter hastalığı ile ilişkili? Araştırmacılara göre bu sorunun henüz kesin bir cevabı yok ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Ancak Dr. Sara cevabın otonom sinir sistemi ve özellikle de kalp ritmi ve tansiyon gibi bilinçli kontrolümüzün dışında olan vücut fonksiyonlarıyla ilgili olabileceğini ortaya koyuyor. 

Daha yapılacak çok iş olsa da, bu çalışma kalp problemlerinin hayati tehlikeye yol açmadan önce tespit edilebilmeleri adına makine öğrenmesi ve yapay zekâyı birleştirerek heyecan verici yeni araştırma alanlarının önünü açıyor.

REFERENCES

  • 1. Sara, Jaskanwal Deep Singh and Maor, Elad and Orbelo, Diana and Gulati, Rajiv and Lerman, Lilach O. and Lerman, Amir, (2022). Non-Invasive Voice Biomarker is Associated with Incident Coronary Artery Disease Events at Follow- Up. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3826210
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324104417.htm