#

Kakao 5300 Yaşında

Bilim Dalları
Etiketler

En sevdiğimiz yiyeceklerden biri olan çikolataya hayat veren kakao bitkisi ilk kez Amazon yağmur ormanlarında yetiştirilmiş. Ve tahminimizden 1500 yıl daha yaşlıymış. Gerçi yaşını hiç göstermiyor.

Bugün Ekvador olarak bildiğimiz topraklarda yaşayan insanların hem yiyecek ve içecek hem de tıbbi amaçla kakao kullandığı antik çanak çömleklerde yapılan kimyasal analizlerle doğrulandı. Bulgular günümüzden 5300 yıl öncesini işaret ediyor.

“Bu son analizler öncesi çikolatanın anavatanı olarak Meksika ve Orta Amerika’yı biliyorduk” diyor araştırmacılar. Ekvador’un dağlık bölgelerinde yer alan ve 5300 ila 2100 yıl öncesinde yerleşim gören Santa Ana arkeolojik yerleşiminde bulunan çömleklerdeki kakao bitkisinin DNA’sı Yukarı Amazon bölgesindeki ağaçlarla eşleşmiş. Yani Orta Amerika’nın biraz güneyine kaymış kakaonun menşei.

Antik Ekvadorlular kakao meyvesinden elde edilen tohumlarla bir karışım hazırlıyor ve içiyorlarmış. “Kapların kimyasal ve DNA analizlerinden bunu anlıyoruz” diyor araştırmacılar. Bir de Amazon’un kıymetini anlamak ve onu korumak için bir nedenimizin daha olduğunu…”

Varlığın sembolü

Kakao ağacından elde edilen tohumların büyük olasılıkla deniz yolu ile daha kuzeye, Meksika ve Orta Amerika’ya taşındığı düşünülüyor.

Kakao, tarih boyunca bölgede varlığın sembolü olarak kabul görüyor. Zenginler tarafından tüketiliyor. Aynı zamanda değiş tokuş aracı, yani bir para olarak kullanılıyor.

İspanyol işgalciler 1520’lerde bölgeye geldiklerinde kakao tohumlarının büyüsüne kapılıyor ve beraberlerinde Avrupa’ya götürüyorlar. Ve dünyanın geri kalanı da bu sayede kakao, çikolata ve elbette kahve ile tanışma şansını elde ediyor.

Kakaoyu tanıyalım

  • Kakao ağacı Meksika, Orta ve Güney Amerika’nın kuzey bölgelerindeki tropikal ve nemli ormanlarda doğal olarak yetişir.
  • Kakao meyvesi, yani kakao kozasındaki tohumlar lapamsı beyaz bir kılıfla kaplıdır. Tohumlar güneşte kurutulduğunda rengi koyulaşır, kahverengileşir ve bildiğimiz kakao tanelerine dönüşürler.
  • Çikolatanın, yani kakao tozu ve kakao yağının içeriği mayalanan ve kavrulan kakao tohumlarından elde edilir.
  • Kakaodan elde edilen ürünler tıbbi karışımlarda ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
  • 2008-2009 arası dünya genelinde 3 milyon 515 bin ton kakao üretilmiş.

REFERENCES

  • 1. Kaynaklar: https://www.sciencemag.org/news/2018/10/world-s-oldest-chocolate-was-made-5300-years-ago-south-american-rainforest
  • 2. https://www.bbc.com/news/science-environment-46024189