#

Dün Batmış Gibi…

Bilim Dalları
Etiketler

Bulgaristan kıyılarındaki Karadeniz’in iki kilometre derinlerinde, kürekleri, pruvası ve direğiyle 24 yüzyıla meydan okumuş bir Yunan gemisi bulundu.

Arkeologlar enkazı, tatlı suyla beslenen Karadeniz’in dibe çökmüş tuzlu yatağındaki oksijensiz su sayesinde korunmuş olarak bulduklarını açıkladı. Denizdeki tuzlu ve oksijensiz suyun ahşap yiyen mikropları uzak tutması sayesinde batık adeta dün batmış gibi.

Karadeniz Denizcilik Arkeoloji Projesi’ni yürüten Southampton Üniversitesi’nden arkeolog Jon Adams’a göre bu keşif antik dünyaya dair denizcilik ve gemicilik anlayışımızı değiştirecek.

Aslında enkaz bulunalı bir yılı geçiyor. Üç yıl içinde yaklaşık olarak 2 kilometre karelik deniz tabanının tarandığı projede, Osmanlı ve Bizans imparatorluklarına uzanan 60’tan fazla batık bulundu Karadeniz’de.

Projenin üçüncü ve son ayağında bulunan ve şarap şişesi motifleriyle süslenmiş olan bu 23 metrelik gemininse, karbon tarihleme yöntemi sayesinde bilinen “en eski ve sağlam batık” olduğu ancak belirlendi.

Burgas kentinin 80 km açıklarında keşfedilen geminin, Karadeniz’deki Yunan ve Akdeniz kolonileri arasında ticaret yapan gemilerden biri olduğu tahmin ediliyor. Geminin ne taşımış olabileceği ise henüz belirlenmiş değil.

REFERENCES

  • 1. https://www.bbc.com/news/world-europe-45951132
  • 2. https://www.theguardian.com/science/2018/oct/23/oldest-intact-shipwreck-thought-to-be-ancient-greek-discovered-at-bottom-of-black-sea