#

Hindistan Ay’a Gidiyor

Bilim Dalları
Etiketler

İnsanın Ay’a ilk kez ayak basışının 50. yıl dönümünde Hindistan da en yakın komşumuza bir ziyaret hazırlığında. ISRO (Hindistan Uzay Araştırma Kurumu), bir haftalık teknik gecikmenin ardından 22 Temmuz’da Chandrayaan-2’yi Ay’a göndermek üzere uzaya yolladı.

142 milyon dolarlık Chandrayaan-2 görevi, 2008’de gönderilen ve aydaki su moleküllerinin varlığını keşfetmeye yardımcı olan Chandrayaan-1 görevinin devamı olarak geliştirildi. Ancak Chandrayaan-1 tek bir uzay aracıyken, Chandrayaan-2 üç araçtan oluşuyor: bir yörünge gözlemcisi, Vikram adında bir iniş modülü ve Pragyan adında küçük bir gezgin robot.

Yörünge kaşifi 100 kilometre yükseklikten haritalama gerçekleştirirken, Vikram yüzeye yumuşak bir iniş yapacak ve gezgin robotu Ay yüzeyine salacak.

ISRO’nun açıklamasına göre Chandrayaan-2 yörünge uydusu, Ay yüzeyinin topografyası, mineralojisi, element miktarları, Ay atmosferi, hidroksil ve su-buz belirtileri hakkında bilimsel veriler toplayacak.

Araç ayrıca yüzeye 20 kilogramlık küçük bir gezgin indirecek. Bu yarı bağımsız hareket edebilen robot Ay regolitinin yapısını inceleyecek ve Ay depremleri ile ilgili önemli ölçümler gerçekleştirecek.

Ay güney kutbu, gölgede kalan yüzey alanı kuzey kutbundakinden çok daha büyük olduğu için özellikle ilginç. Bu yöredeki sürekli gölgeli alanlarda su bulunma olasılığı vardır. Ek olarak, güney kutbu bölgesinde soğuğu hapseden ve erken Güneş Sistemi’nin fosil kayıtlarını içeren kraterler vardır. Gezginin ömrünün 1 Ay günü (14 gün) sürmesi bekleniyor; bundan sonra yine 14 gün sürecek soğuk karanlığın ardından tekrar çalışıp çalışmayacağı henüz bilinmiyor.

Chandrayaan-2’nin, iniş modülü ve gezgini Ay’ın güney kutbunun 600 kilometre kadar yakınına indirmesi hedefleniyor. Bu Ay araştırmaları tarihinde ekvatordan en uzak bölgede gerçekleştirilen görev olacak.

Chandrayaan-2’nin Ay’a ulaşması yaklaşık 7 hafta sürecek. Bu uzun gibi görünen yolculuk süresinin sebebi uzay aracını taşıyan mekiğin diğer ay roketlerine göre oldukça az yakıt taşıması. Görev programına göre, Chandrayaan-2 Dünya’nın yörüngesinde 23 gün geçirerek kademeli olarak gezegenin etrafındaki eliptik yörüngesinin bir tarafını yükseltecek. Daha sonra, ağustosta kaçış hızına yaklaştığında bir dizi manevra gerçekleştirerek dünya yörüngesini terk edip Ay etrafındaki belirlenen yörüngesine doğru esas yolculuğuna başlayacak.

Chandrayaan-2 başarılı olursa, Hindistan Ay’ın güney kutbuna inen ilk ülke olacak ve Ay yüzeyine yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak. Bugüne kadar sadece ABD, Sovyetler Birliği ve Çin bu başarıya sahip olabildi. Bu yılın nisan ayında özel bir İsrail şirketinin uzay aracı ise Ay yüzeyine çakılarak başarısız olmuştu.

REFERENCES

  • 1. https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0
  • 2. https://www.space.com/40136-chandrayaan-2.html
  • 3. https://www.space.com/india-chandrayaan-2-moon-lander-new-launch-date.html