#

Hayvanları Karanlığa Hapsediyoruz

Bilim Dalları
Etiketler

Memelilerin davranışlarında büyük bir değişim var ve Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bunun sebebi biziz.

Dünyanın farklı yerlerinde 62 tür üzerinde yapılan araştırmada insanlara yakın yaşayan memelilerin gitgide geceleri aktif olduğu, gündüzleri ise uyumayı tercih ettiği ortaya çıktı. Berkley’deki California Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada bu yeni alışkanlığın, yiyecek ve barınak bulma sorunlarını beraberinde getireceğinin altı çiziliyor.

Uyku döngülerinde değişim
Araştırmacı Neil Carter, insanlarla temastan kaçınmak için neredeyse yalnızca geceleri harekete geçen Nepal kaplanlarını örnek gösteriyor. Kaplanlar aynı rotalar üzerinde fakat karanlık saatlerde gezinmeyi tercih ediyorlar.

“Vahşi yaşam alanlarında ve bu alanlardaki hayvan nüfusunda, insan faaliyetlerinin yol açtığı dramatik kayıplar gayet iyi biliniyordu ancak hayvanların alışkanlıklarındaki ince değişimleri tespit etmek ve ölçmek daha zor” diyor araştırmacılar.

Yaklaşık 1,5 kat daha gececi
GPS ve kamera görüntüleriyle desteklenmiş 76 araştırmayı inceleyen ekip, insanlarla düzenli temas halinde olan hayvanların geceleri 1,36 kat daha aktif olduğunu gösteriyor. Yani normalde aktif oldukları sürenin yüzde 50’si geceyken, bu oran yüzde 68’e çıkmış. Bu bulgu etçillerde de, otçullarda da geçerli.

İnsan faaliyetlerinin tümü birer tehdit
Araştırma sonuçlarına bakılırsa hayvanlar için avcılıkla, dağ bisikleti, konut alanlarının genişletilmesiyle turizm faaliyetleri aynı kefede; benzer oranda tehdit olarak algılanıyor.
Araştırmanın başındaki Justin Brashares ise şuna dikkat çekiyor: “Doğayı günün karanlık saatine hapsedip sorunsuz serpilmesini bekleyemeyiz.”

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencealert.com/animals-becoming-more-nocturnal-and-its-humans-fault
  • 2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-06/uoc--mgn061418.php