#

En Eski Hayvan Resmi

Science Fields
Tags

Mağara duvarlarına yapılan resimlerin en eski örnekleri genelde buzul çağı dönemi Avrupa’sına ait olmakla birlikte, son yıllarda Asya’da gerçekleşen yeni keşifler bu geleneğin Avrupa’dan ziyade Asya veya Afrika’da doğmuş olabileceğine işaret ediyor. Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda, bu savı destekleyen yeni bir resim ortaya çıkarıldı. En az 45.500 yaşında olduğu tahmin edilen ve bölgeye has bir yaban domuzu türünün tasvir edildiği duvar resmi, böylece, bir canlı veya nesnenin bilinen en eski tasvirlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Resmin bulunduğu Leang Tedongnge mağarası, en yakın yoldan bir saatlik yürüyüş mesafesinde ve sarp kireçtaşı yamaçlarla korunuyor. Yağışlı dönemde ulaşım da mümkün olmadığı için, Dünya’nın geri kalanından yalıtılmış olarak yaşayan yerel Bugis topluluğu hariç, ilk defa görüldüğünü belirtiliyor.

Koyu kırmızı pigment ile boyanmış, 136 x 56 santimetre ebatındaki domuz figürü, çok iyi korunmamış diğer iki domuz figürüyle yan yana resmedilmiş ve muhtemelen daha geniş anlamlı, hayvanlar arasındaki sosyal iletişime dair bir sahneyi kapsıyor. Bu yaban domuzları bölgede on binlerce yıldır avlanıyor ve tarih öncesi sanat eserlerinde en sık rastlanan konulardan biri.

Domuzun yaşını tespit etmek için, resmin üzerinde oluşmuş kalsit katmanı Uranyum izotop tarihleme yöntemiyle analiz edilmiş. Fakat yalnızca en üst katman tarihlenebildiği için alttaki katmanların yaşı kesin değil, bu sebeple resmin daha eski olabileceği de iddia ediliyor. Birkaç yıl önce, aynı ekip tarafından yine Sulawesi Adası’nda başka bir mağara resmi bulunmuş ve aynı yöntem kullanılarak 43.900 yıl öncesine tarihlenmişti. Adadaki diğer mağaralarda da, 32.000 ile 73.400 yıl öncesine ait olduğu düşünülen çeşitli resimler keşfedilmiş.

Araştırmacılar, kesin olmamakla birlikte, bu resimlerin modern insanlar yani Homo sapiens tarafından yapıldığını düşünüyor. Eğer tarihleme tekniğinde bir hata yapılmamışsa, şimdilik bölgenin en eski mağara yerleşimi olarak kabul ediliyor ve insanların Avustralya’ya nasıl ulaştığına dair soruları aydınlatmakta önemli bir adım olabileceği belirtiliyor.

Bölgede mağara duvarlarına resim yapma geleneğinin kendi kendine ortaya çıkmadığı, 60-70 bin yıl önce anakaradan adalara ve oradan Avustralya’ya geçmiş olan insanlar tarafından getirildiği tahmin ediliyor.

Resmin bir köşesinde ise, muhtemelen resmi yapan insanların el izi bulunuyor. Bu izleri çıkarmak için sanatçının ellerini duvara yasladıktan sonra üzerine sıvı boya tükürdüğü tahmin ediliyor. Dolayısıyla, araştırmacıların sonraki hedefi bu kalıntılardan DNA numunesi alıp analiz etmek.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/oldest-known-cave-painting-art-pig-found-indonesia
  • 2. https://phys.org/news/2021-01-world-oldest-cave-indonesia.html