#

Dünya’nın En Kısa Günü

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları, hassas atomik saatler ile kaydedilmeye başlanmasından bu yana, Dünya’nın en kısa gününü kaydettiler: 29 Haziran 2022’de Dünya kendi etrafındaki dönüşünü, 86.400 saniyeden veya tam olarak 24 saatten 1,59 milisaniye daha kısa sürede tamamladı.

Genel olarak uzun zaman dilimlerinde, Dünya’nın dönüşü yavaşlıyor. Her geçen yüzyılda, Dünya’nın bir dönüşü tamamlaması birkaç milisaniye civarı daha uzun sürer (1 milisaniye 0,001 saniyeye eşit).

Ancak bu genel model içinde, Dünya’nın dönüş hızı dalgalanıyor. Bir günden diğerine, Dünya’nın bir dönüşü tamamlaması için geçen süre, bir milisaniyenin kesri kadar artar veya azalır. Özellikle son yıllarda bu uzun vadeli eğilim tersine döndü. Dünya, dönüşünü tamamlamak için giderek daha az zaman harcıyor, bu da günlerin kısaldığı anlamına geliyor.

Aralık 2020’de Time and Date web sitesi, bilim insanlarının 1960’larda atom saatleriyle bir günün uzunluğunu ölçmeye başlamasından bu yana Dünya’nın en kısa 28 gününü o yıl içinde yaşadığını bildirdi.

19 Temmuz 2020, Dünya’nın 24 saatin 1,47 milisaniye altında bir dönüşünü tamamlamasıyla rekor kıran kısalıkta bir gündü. Bu rekor, 29 Haziran 2022’de eksi 1,59 milisaniyelik bir günle kırılana kadar rakipsiz kaldı.

Dünyamızın dönüş hızındaki bu ufak farklılıkların sebebiyle ilgili kimi fikirler var. Bunlardan biri gezegenimizin tam bir küre olmaması ve yapısındaki yoğunluk farklılıklarından dolayı yaşadığı yalpalama.

“Chandler Yalpalaması” adı verilen bu fenomenin normal genliği Dünya yüzeyinde birkaç metreyken, 2017 ila 2020 arasında bu durum gözlemlenememiş.

Bundan başka, gezegenin iç veya dış katmanları, okyanusları, gelgitleri ve hatta iklimindeki değişiklikler de bu minik farka neden olabilir.

Gezegenin karmaşık hareketlerini anlamak, özellikle de uzun vadeli döngülerle ilgiliyse, biraz zaman alabilir, ancak neyse ki, bu varyasyonların etkilerinin çoğu ihmal edilebilir. Aylar, hatta yıllar sonra biriken çok fazla veya çok az fark varsa, resmi saat ve tarihe bu fark eklenip çıkarılabilir.

REFERENCES

  • 1. https://www.timeanddate.com/news/astronomy/shortest-day-2022
  • 2. https://www.sciencealert.com/earth-just-set-a-new-record-for-the-shortest-day-all-thanks-to-a-wobble
  • 3. https://www.space.com/earth-rotation-record-shortest-day