#

İnsansı Robot Derinlere Daldı

Bilim Dalları
Etiketler

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları okyanusun gizemli derinliklerini keşfedebilecek yeni tür bir robot geliştirdiler. Bu insansı robot, sualtında 1 kilometre derinliğe kadar dalış yapabilmek gibi etkileyici bir yeteneğe sahip.

OceanOneK olarak bilinen robot, insansı şekilde işleyen kollar da dahil olmak üzere vücudunun bir kısmının insana benzeyen yapısıyla dikkat çekiyor. OceanOneK, sualtında dikkatle manevra yapmaya izin veren sekiz çok yönlü iticiye sahip insansı bir üst yarı ve daha ince bir arka bölümden oluşuyor.

Bu ay içinde Akdeniz’in 500 metre derinliğine yapılan deneme dalışında, robotun dokunmaya dayalı geri bildirim sistemi ve stereoskopik görüşü, onu yöneten araştırmacının yüzeydeki kontrol gemisinde değil, aşağıda deneyimleyeceğine eşit, inanılmaz derecede gerçekçi duyumlar üretti. OceanOneK robotunun gözlerinden bakan ve onun sualtındaki elleriyle hisseden robotbilimci Oussama Khatib, geminin yüzeyinde ve çevresinde pembe, yeşil ve paslı-turuncu rengârenk bir yaşamı algıladı; suyun direncini hissetti ve etrafındaki tarihi kalıntının şekillerini ve yakınlığını ayırt edebildi.

OceanOneK’in bu derinliklere yaptığı yolculuğun iki amacı var: Daha önce keşfedilmemiş bölgeleri keşfetmek ve insan dokunuşunun, vizyonunun ve etkileşiminin insanların işlev görebileceği yerlerden uzak yerlere iletilebileceğini göstermek.

Khatib, bunun bir robotun çevre ile bu kadar derinlikte etkileşime girdiği ve insan operatörün bunu deneyimlemesine izin verdiği ilk örnek olduğunu sözlerine ekledi.

OceanOneK’nin selefi OceanOne, en fazla 200 metre civarında derinliklere ulaşmak için inşa edilmişti. Araştırmacılar yeni robotu daha derine ulaştırmak için, gövdesinde 1 km derinlikteki, deniz seviyesindekinin 100 katından daha fazla basınca dayanma kabiliyetine sahip, cam mikro kürelerden yapılmış özel köpük kullandılar.

OceanOne projesi yalnızca heptik, sualtı robotiği ve insan-robot etkileşimindeki gelişmiş yenilikleri değil, aynı zamanda denizbilimi ve tekneleri ve köprü iskeleleri ve batık boru hatları dahil altyapıyı teftiş ve onarma gibi sualtı mühendisliği faaliyetleri için yeni fırsatları da bünyesinde barındırıyor.

 

REFERENCES

  • 1. https://news.stanford.edu/2022/07/20/oceanonek-connects-humans-sight-touch-deep-sea/