#

Bazen Durup Dinlenmek İyidir

Bilim Dalları
Etiketler

Yaş aldıkça bağışıklık sistemimizin de doğal olarak zayıfladığını biliyor muydunuz? Araştırmalar immün yaşlanmasının (immunosenescence) vücuttaki akyuvarların da “yaşlanması” ile birlikte bizi çeşitli hastalıklara karşı savunmasız bıraktığını gösteriyor.  

Ancak yaşlanan herkes bir hastalığa yakalanmıyor. Tahmin edeceğiniz üzere bağışıklık fonksiyonun yıpranması söz konusu olduğunda yine stres sorumlu bir etken olarak ortaya çıkıyor. Stresin etkilerini daha derinden incelemek amacıyla Güney California Üniversitesi’nden (USC) araştırmacılar uzun soluklu ulusal bir çalışmanın (University of Michigan’s Health and Retirement Study) verilerini yaşça büyük Amerikalıların sağlık, aile durumu ve destek sistemlerini incelemek üzere taradılar.  

Bununla beraber USC’de doktora sonrası araştırmacı olan Eric Klopack ve meslektaşları ayrımcılık, stresli olaylar ve travma gibi sosyal stres faktörlerinin bağışıklık üzerindeki etkisini ölçmek için 50 yaş üstündeki 5.744 kişiden oluşan bir örneklemden toplanan cevapları değerlendirdiler. Katılımcıların immün profilleriyle ilgili bir fikir edinmek için araştırmacılar, akış sitometrisi adı verilen bir teknik kullanarak katılımcıların kan örneklerini de analiz ettiler.  

Çalışma sonuçları bağışıklık sisteminin fonksiyonu ve stres arasındaki ilişki hakkında önemli bilgiler ortaya koydu. Stres puanları yüksek olanların düşük olanlara kıyasla akyuvar hücrelerinin daha hırpalanmış olduğu bulundu. Bir başka deyişle, bizi enfeksiyonlara karşı koruyan ve savaşmaya hazır T hücreleri ile sosyal stres arasında negatif bir ilişki olduğu saptandı. 

Araştırmacılar, kronik stres yaşayan kişilerin genelde sağlıksız yaşam seçimleri yapmaya meyilli olduklarının da altını çiziyorlar. Kötü beslenme alışkanlıkları ve az egzersiz yapmak istatistik anlamda kontrol edildiğinde araştırmacılar sosyal stres ve immün yaşlanmasının arasındaki ilişkinin daha önceki gibi güçlü olmadığını keşfettiler. Dolayısıyla, bu alanlarda yapılacak iyileştirmeler bağışıklık sistemi için faydalı olabilir. 

Stresli olaylar bazen hayatımızın merkezinde gibi görünse de bu yeni çalışmanın sonuçları yaşlanmayı olabildiğince hoş bir deneyim haline getirebilmek için neler yapabileceğimizi gösteriyor. Yaşam tarzımızla ilgili akıllıca kararlar almak, stresle karşı karşıya kaldığımızda yalnızca daha dayanıklı olmanın değil aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de olabildiğince uzun süre en iyi şekilde işlev göstermesini sağlayacak en önemli faktör gibi görünüyor.  

REFERENCES

  • 1. Klopack, E. T., Crimmins, E. M., Cole, S. W., Seeman, T. E., & Carroll, J. E. (2022). Social stressors associated with age-related T lymphocyte percentages in older US adults: Evidence from the US Health and Retirement Study. PNAS 119(25). https://doi.org/10.1073/pnas.2202780119
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220613150648.htm