#

CHEOPS Yola Çıktı

Bilim Dalları
Etiketler

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve İsviçre’nin ortak projesi olan Ötegezegen Tanımlama Uydusu CHEOPS (Characterizing Exoplanet Satellite), 18 Aralık’ta Fransız Guyanası’ndan Dünya yörüngesine fırlatıldı.

ESA’nın Güneş Sistemi dışındaki gezegenlere yönelik ilk görevi olan CHEOPS, yeni gezegenleri aramak için değil, daha önce bulunan gezegenler hakkında veri toplamak ve araştırmacıların bu dünyaların nasıl oluştuğunu anlamalarına yardımcı olmak üzere geliştirildi.

Çocukların titanyum levhaları kaplayan resimleri de CHEOPS’la birlikte uzaya gönderildi.

CHEOPS, Dünya yörüngesinde dönerken Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin, yıldızlarının önünden geçerken yarattığı ışık azalmalarını ölçerek gezegenlerin çaplarının hesaplanmasına yardım edecek. Gezegen, büyüklüğüne bağlı olarak, daha fazla veya daha az yıldız ışığını engeller. Yıldızın ne kadar koyulaştığını ölçerek, araştırmacılar gezegenin çevresini çıkarabilirler.

Bir gezegenin büyüklüğü bize o gezegen hakkında çok şey anlatır. Yere dayalı spektrometri ölçümlerinden kütlelerini zaten bildiğimiz için, büyüklüğünü doğru bir ölçümle birleştirmek bize o gezegenin bileşimi hakkında birçok bilgi sağlar: İster Dünya’ya benzer karasal, kayalık bir gezegen, ister Jüpiter gibi bir gaz gezegeni olsun.

Gökbilimciler, yıldız ışığının geçişten hemen önce ve sonra ne kadar hızlı karardığını izleyerek atmosfer yapılarıyla ilgili ipuçlarını da arayacaklar.

Ayrıca, CHEOPS gözlem yaparken bazı beklenmedik gezegenlerin de yıldızlarının önünden geçme ihtimali her zaman var.

CHEOPS, 32 cm’lik bir Ritchey-Chretien teleskobu etrafında inşa edildi. Ayrıca güçlü bir fotometre ve güneş kalkanı da dahil, birçok ekipmana sahip. Uzay aracı ayrıca, okul çocukları tarafından yapılan minyatür çizimlerle kaplanmış iki titanyum levha ile süslendi.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/a-new-mission-to-investigate-exoplanets-has-rocketed-into-space
  • 2. https://www.universetoday.com/144436/esas-cheops-just-launched-were-about-to-learn-a-lot-more-about-exoplanets/