#

Chang’e 4’ten Uzak Köşeye Yumuşak İniş

Bilim Dalları
Etiketler

Çin’in uzay programı 3 Aralık Perşembe günü tarihi bir adım gerçekleştirerek Ay’ın yanlış isimlendirilmiş “karanlık” yüzüne araştırma amaçlı bir sonda indirmeyi başardı.

Ay’ın Dünya’dan görülen tarafına bugüne kadar ABD, eski SSCB ve Çin çeşitli araçlar göndermiş olsa da arka yüzüne iniş yapan olmamıştı. Şimdiye kadar sadece alçak ay yörüngesinden incelenebilen bu bölge ilk kez yakından araştırmaya başlanıyor.

Adını Çin ay tanrıçasından alan Chang’e 4, Ay’ın bilinen en büyük ve en eski havzası olan ve Dünya’dan uzak yüzündeki güney kutup-Aitken havzası olarak bilinen bölgeye iniş yaptı. Kimi yerlerinde 8,2 km derinliğe sahip kraterde yapılacak araştırmaların Ay’ın iç yapısına ışık tutması bekleniyor. Bunun yanı sıra Dünya’nın radyo frekans kirliliğinden korunaklı bir yerde bulunan sonda, buradan gerçekleştireceği radyo teleskop araştırmaları açısından da eşsiz bir konumda.

Ay’ın arka yüzünün araştırılmasıyla ilgili en önemli engel Dünya’dan görünmeyen bu bölgeyle haberleşmek. Bu sebeple geçtiğimiz mayısta Çin bir iletişim uydusu fırlatarak hazırlığını yapmıştı.

Chang’e 4’ün bir diğer önemli yönü ise, uzay taşıtının ineceği güvenli, düzgün ve uygun noktayı kendisinin seçeceği teknoloji ile donatılmış olmasıydı.

Çin 2019 yılında da Ay’a örnek taş toplayıp geri getirmek üzere bir sonda göndermeyi planlıyor. 1976’daki Rus görevinden beri Ay’dan Dünya’ya hiç örnek getirilmemiş olması da bu görevi bilim insanları açısından önemli kılıyor.

REFERENCES

  • 1. https://techcrunch.com/2019/01/02/chinas-lunar-probe-makes-history-by-successfully-soft-landing-on-the-far-side-of-the-moon/
  • 2. https://www.washingtonpost.com/lifestyle/kidspost/china-lands-on-the-moons-dark-side-in-a-move-to-become-a-space-power/2019/01/03/aa9ea21a-0f69-11e9-831f-3aa2c2be4cbd_story.html?noredirect=on&utm_term=.8ef66f81df85