#

Beyazlarınız Artık Daha Da Beyaz

Bilim Dalları
Etiketler

Purdue Üniversitesi araştırmacıları, en beyaz boyayı icat etti. Güneş ışığının %98,1’ini yansıtan yeni malzeme yalnızca beyaz olmakla kalmıyor, kızıl ötesi ışınları da yansıttığı için diğer beyaz yüzeylere kıyasla daha serin kalabiliyor. Piyasalarda bulunan standart beyaz boyalar, güneş ışığının yalnızca %80-90’ını yansıtabilirken, ısınmayı da engelleyemiyor.

İddialara göre, binaların dış cephesini kaplamak amacıyla kullanılabilecek bu yeni boya sayesinde, ciddi miktarda enerji tasarrufu yapılabilir. ‘‘Eğer 90 metrekare yüzey alanı olan bir çatıyı bu boyayla kaplarsanız, 10 kilowatt gücünde serinletme etkisi sağlayabileceğinizi tahmin ediyoruz. Bu, birçok evde kullanılan merkezi klima sistemlerine ihtiyacı ortadan kaldırabilir.’’ Profesör Xiulin Ruan’a göre bu oldukça önemli bir rakam, çünkü yansıtma oranını artırdığınız her %1’lik dilim için, metrekare başına 10 watt daha az güneş ısısı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, bu yeni beyazın, 2014’te tanıtılan ‘‘Vantablack’’ adlı, ışığın %99,96’sını emebilen en siyah malzemenin zıttı olarak düşünülebileceğini söylüyor.

Beyaz boyayı bu kadar beyaz yapan iki temel özelliği bulunuyor. Birincisi, çok yüksek yoğunlukta baryum sülfat içermesi. Bu kimyasal bileşik, kozmetiklerde beyazlaştırıcı olarak da kullanılıyor. Diğeri ise, boyanın içindeki baryum sülfat taneciklerinin çok farklı ebatta olması. Parçacığın güneş ışığını yansıtma oranı boyuna bağlı, bu sebeple çok çeşitli boylarda parçacıklar kullanılması, güneş ışığının barındırdığı tayfın daha geniş bir bölümünü yansıtmayı sağlıyor.

Boya uygulanan yüzeylerin, gece ortam sıcaklığına kıyasla 10 °C derece kadar, gündüz güneş altında ise 4-5 santigrat derece civarında daha serin kalabildiği gözlemlenmiş. Kışın havanın soğuk olduğu bir günde yapılan açık hava testlerinde ise, ortam sıcaklığı 6 santigrat derece iken, boya uygulanan yüzeyde -3 derece ölçülmüş.

Boyayı daha da yansıtıcı hale getirmek, parçacık yoğunluğunu artırarak mümkün. Fakat o zaman da boyanın çatlaması veya soyulması söz konusu. Yoğunluk ne kadar artarsa, dayanımı o kadar az oluyor. İşin güzel kısmı, bu boyanın endüstriyel boya üretim işlemleriyle imâl edilebilmesi. Yani mevcut endüstri, bu boyayı kolayca üretebilir.

En beyaz beyazın peşindeki bilim insanları, baryum sülfata ulaşmadan önce 100 farklı malzemeyi test etmiş. Bunlardan 10 tanesinin ümit vadettiğini gördükten sonra her bir malzeme için 50 farklı formül denemiş. Aslında bu çalışma, 1970’lerde başlayan araştırmaların bir uzantısı olarak, altı yıllık bir süreci kapsıyor. Yani bilim insanları, yüksek enerji tüketen klimaların yerini alabilecek yansıtıcı serinletme yöntemlerini uzun bir süredir araştırıyor. Bunun, küresel ısınmaya karşı ne kadar etkili olabileceği tartışılsa da, ABD’nin New York ve Kaliforniya eyaletlerinde çatıları beyaza boyama işlemi şimdiden teşvik ediliyor.

REFERENCES

  • 1. https://phys.org/news/2021-04-whitest-hereand-coolest-literally.html
  • 2. https://www.bbc.com/news/science-environment-56749105