#

Ay’da Tarım

Bilim Dalları
Etiketler

Daha önce haber verdiğimiz gibi 3 Ocak günü Çin’e ait Chang’e 4 insanlık tarihinde ilk kez Ay’ın arka yüzüne inişini başarıyla gerçekleştirmiş ve buradaki araştırmalarına başlamıştı. Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin (CNSA) verdiği yeni bilgiye göre Chang’e 4 ile Ay’a götürülen tohumlar filizlendi.

Chongqing Üniversitesinden bilim insanları tarafından hazırlanarak araca yerleştirilen biyolojik deney modülünde Ay’daki düşük yerçekimi, yüksek radyasyon ve aşırı değişim gösteren sıcaklık koşullarında bitkilerin gelişim sürecinin gözlenmesi amacıyla yetiştirilmek üzere pamuk, patates, kolza ve fenotu tohumları bulunuyordu. Bunların yanı sıra oksijen tüketip karbondioksit üretmeleri amacıyla maya ve meyve sineği yumurtaları da içeren deneyde amaç Ay’da kapalı bir kutu içinde kendine yeterli küçük bir ekosistem oluşturabilmekti.

Ay’ın sert koşullarında yaşama şansı olabilmesi için bu türler ekip tarafından dikkatle seçildi. Uzay aracına tohumların sulanması komutu verildikten sonra pamuk tohumlarının yeşerdiği gözlendi.

Xinhua Haber Ajansı’nın raporuna göre deney 24 saatten kısa süre içerisinde sona erdi. CNSA bitkilerin kapalı kapları içerisinde yavaşça çürüyeceğini ve Ay yüzeyini kirletmeyeceğini bildirdi. Deney her ne kadar kısa sürmüş olsa da bilim insanlarına üzerinde çalışacak değerli veriler sağladı.

Daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bu tip deneyler yapılmış fakat Ay yüzeyinde hiç bitki yetiştirilmemişti.

REFERENCES

  • 1. https://newatlas.com/china-change-4-seeds-moon/58063/
  • 2. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-46873526