#

Buzul Altında Yaşam

Bilim Dalları
Etiketler

Antarktika’da binlerce yıldır buzulların altında kalmış bir gölde yapılan araştırmalarda küçük hayvan kalıntılarına rastlandı.

Güney kutbuna yaklaşık 600 km mesafede bulunan Mercer buzul altı gölünün üstündeki 1 km’lik buz tabakasını sıcak su sondajıyla delen bilim insanları buradan aldıkları su ve çamur örneklerini mikroskop altında incelediklerinde şaşırtıcı bulgular tespit ettiler.

Daha önce Antarktika’daki benzer Whillans gölünde yapılan araştırmalarda mikrop benzeri canlılardan daha kompleksine rastlanmamıştı. Mercer Gölü’nden alınan örneklerde ise çeşitli kabukluların, ezilmiş, örümcek tipi canlıların ve kurtçuk olarak tanımlanabilecek bazı hayvanların kalıntılarına rastlandı. Bunların yanı sıra aşırı olumsuz koşullara dayanıklılığıyla ünlü, “su ayısı” olarak da bilinen mikroskobik tardigrad’lara ait olduğu düşünülen izler tespit edildi. Örnekler üzerinde yapılacak DNA incelemeleri sonucunda daha kesin tanımlamalar yapılabilecek.

Buluntuların ilginçliği, şimdiye kadar bu tip buzul altı göllerindeki aşırı koşulların mikroplardan daha büyük canlılara yaşam olanağı taşımayacağının düşünülmesinden kaynaklanıyor.

Bu kalıntıların okyanustan veya kıyıya yakın göllerden su ve buzların içinde taşınmış olabileceğini de göz ardı etmemek gerek. Eğer gerçekten Mercer Gölü’ne ait canlılarsa hâlâ yaşamını sürdüren örnekler bulma olasılığı da artıyor. Dahası, bu ekstrem koşullarda yaşayabilen canlılar olduğu düşünüldüğünde, uzayda neler bulunabileceği fikri heyecan verici görünüyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/cryptic-remains-tiny-animals-antarctic-lake-mercer
  • 2. https://www.nature.com/articles/d41586-019-00106-z