#

Sağlıklı Beyin İçin Leziz Bir Yol

Bilim Dalları
Etiketler

Çikolata sevenlerin dikkatine! Yeni bilimsel çalışmalar kakao miktarı yüksek olan çikolata çeşitlerinin beyin için faydalı olduğunu ileri sürüyor.

Zengin bir flavonoid, yani antioksidan ve antiinflamatuar ajan kaynağı olan kakao kalp için oldukça faydalı. Kakao, kakao ağacı, Theobroma cacao’nun meyvesinden elde edilen yağlı bir tohum. Kakao tozu, gram başına 50 mg’a kadar polifenol barındırıyor. Sevdiğimiz ürün çikolataysa, kakao likörüyle kakao yağının şekerle karıştırılmasından elde ediliyor.  

%70 kakao en iyisi

Dr. Lee Berk (School of Allied Health Professions) ve ekibi bitter çikolatanın insanların bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini incelemek için iki çalışma yaptı.

Araştırmacılar, ilk çalışma için 48 gr bitter çikolata (yüzde 70 kakao ve yüzde 30 organik şeker kamışı) tüketmenin Elektroensefalografi (EEG) yansımasını 30 ve 120 dakikalık periyotlar sonrasında gözlemlediler. Dr. Berk ve ekibi özellikle gamma frekansına (25-40 Hz) odaklandılar. Araştırmaya 22-40 yaş aralığında toplam beş kişi katıldı.

Gamma dalgaları en hızlı beyin aktivitesi olarak değerlendiriliyor. Bu dalga tipi kognitif fonksiyon, öğrenme, hafıza ve bilgi işlemi gibi alanlardan sorumlu.

Araştırmacılara göre, “bu yüzde 70’lik süper yiyecek nöroplastisiteyi davranışsal ve beyin sağlığı için artırıyor.”

Katılımcılardan (4 deneysel, 1 kontrol; 25-50 yaşlarında) ikinci çalışma için 8 gün boyunca her gün 48 gram bitter çikolata yemeleri istendi.

Çalışma öncesi, her gün çikolata tüketiminden 2 saat sonra ve çalışma sonunda katılımcılardan kan örneği alındı. Araştırmacılar, T-hücre (enfeksyonlarla savaşmaya yardımcı akyuvarlar) aktivasyonuna bağlı gen ifadesinde artış buldu. Sonuçlar 7 günün sonunda gen ifadesinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Lee Berk şöyle açıklıyor, “Bu çalışmalar kakao oranı ne kadar yüksekse, bilişsel, bellek, duygu durumu, bağışıklık üzerindeki olumlu etkinin o kadar fazla olduğunu bize gösteriyor.”

Bir parça çikolata alır mısınız?

REFERENCES

  • 1. https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.878.10
  • 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321618.php
  • 3. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/gamma-wave
  • 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/